ОБЕЛЕЖАВАЊЕ великог хришћанског празника Богојављења биће традиционално организвано пливањем за часни крст, на неколико локација у Београду. Пливачи ће снаге одмерити на престоничким рекама и језерима, на стази дугој 33 метра.

У суботу у подне, на ушћу Саве у Дунав код Куле Небојша, прво ће запливати верници у организацији Краљевског реда витезова. Свечаном надметању у води претходиће литургија у Црвки Ружици на Калемегдану, после чега ће у 11.30 часова бити уприличен пригодан културно-уметнички програм. Обучени у јединствене витешке одоре, пливачи ће се спустити низ тврђаву све до реке, где у 12.00 часова почиње трка, која неће имати такмичарски карактер, већ ће сви пливачи заједно изнети крст из воде.

Основци из 51 београдске школе у 10.00 часова пливаће на базену "Ташмајдан", трећу годину заредом.

Од обале до часног крста пливачи широм Београда и региона мораће да пливају симболична 33 метра за Христове 33 године живота.

Патријарх српски Иринеј, како је најављено, присуствоваће у недељу 23. богојављенској трци на Кеју ослобођења у Земуну. Овогодишњи празник у овој београдској општини биће посвећен јунацима са Кошара. Надметање почиње у 12.00.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОБЕДИЛА РАК И СТИГЛА ПРВА У БОГОЈАВЉЕНСКОЈ ТРЦИ: Часни крст симбол је моје борбе за живот

Истовремено, верници ће запливати и на Ади Циганлији, а пола сата пре старта на свечаном сплаву код централних трибина одржаће се традиционална "Молитва на језеру".

Обреновчани ће за крст пливати на језеру Забрежје код кајак-кану клуба, а Лазаревчани на језеру Очага у 11.00 часова. У исто време, Сурчинци ће се такмичити у Бечменском језеру. Пливаће се и на Дунавском кеју у Гроцкој.


БЕСПЛАТНО У КУЛУ

ВИТЕШКО пливање код Куле Небојша на Дорћолу ове године одржава се пети пут. Како је саопштено из ЈП "Београдска тврђава", током данашњег дана улаз у кулу биће бесплатан за посетиоце.