ИСПРЕД Цркве Светог Марка на Ташмајдану окупио се велики број људи, како студената тако и грађана, на протесту подршке Србима СПЦ у Црној Гори, који желе да искажу незадовољство поводом усвајања Закона о слободи вероисповести. Носећи транспаренте и заставе на којима је писало "Храбро за Космет", "Не дамо светиње", окупљени су скуп почели минутом ћутања Оливеру Ивановићу, који је убијен пре годину дана.


На скупу ће говорити Милан Кнежевић, посланик из Црне Горе, Бранко Ракић, професор на Правном факултету, Бранимир Нешић, директор издавачке куће Катена мунди, Жељко Чуровић, удружење “Савез Срба из Црне Горе”, Часлав Копривица, професор на ФПН-у, Чедомир Антић, професор на Филозофском факултету, Немања Вучковић, председник Студентског клуба Правног факултета и студенти Универзитета у Београду.


Уметнички програм изводе гуслар Вукојица Сандић и музички састав “Косовски божури”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Не дирајте светиње": Италијани протестовали испред конзулата Црне Горе због отимања храмова СПЦ (ФОТО/ВИДЕО)

Након скупа организована је шетња до Саборне цркве где ће се од 20 часова служити молебан подршке српском народу и Српској православној цркви у Црној Гори.


Фото: П. Милошевић


Молебани и протести већ неколико недеља трају широм Србије и Црне Горе. Ови протести су уследили пошто је Скуштина ЦГ усвојила Закон о слободи вероисповести, који представља удар на српске светиње у ЦГ.

Фото: П. МилошевићФото: П. Милошевић