ВЕЋ неколико дана Београд је у врху листе градова са најзагађенијим ваздухом на свету поводом чега се огласио Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" са препоруком грађанима да ограниче свој боравак напољу.

Забрињавајући ситуацију јако добро илуструје снимак једног Београђанина који је синоћ приметио чудне, али веома упадљиве, честице у ваздуху.

Прочитајте још: Београд јутрос међу најзагађенијим градовима: Лош квалитет ваздуха широм Србије, ево шта саветују стручњаци

“Враћамо се са тренинга, упалим фарове и ово у ваздуху..., али није снег или роса. Нека прашина“ написао је Милош Станић уз видео на Твитеру.

Главни аерозагађивачи су ПМ-10 и ПМ-2,5 честице, које су врло ситне и опасне јер пролазе и кроз најситније дисајне путеве, саопштио је раније Институт "Др Милан Јовановић Батут".

ПМ-10 честице су смеша дима, чађи, прашине и киселине уз тешке метале. Ако је концентрација честица преко сто микрограма, што се често дешава у Србији, кажемо да је ваздух јако загађен.

Док се не промене временски услови и не дуне ветар који ће "растерати" штетне честице, метеоролози поручују да нећемо лакше да дишемо.