ТОКОМ прошле године, због преласка у приватну праксу, промене радног места, пензионисања и одласка у иностранство, из Дома здравља "Др Милутин Ивковић" на Палилули отишло је 40 лекара. Ова здравствена установа је делимично надоместила мањак кадра, конкурс је и даље у току, а док се не оконча и не стигну млади лекари са специјализације, помоћи ће и КБЦ Звездара.


Прочитајте још: Београђани оценили квалитет здравствених услуга, један Дом здравља нашао се на дну у све три категорије


Према речима др Александра Стојановића, директора ДЗ "Др Милутин Ивковић", трећина лекара, од оних који су напустили Дом здравља, отишла је у пензију. Тако је ова здравствена установа остала без два офталмолога, психијатра, двоје лекара интерне медицине, три педијатра, два радиолога... Остали су лекари опште медицине који су, углавном, прешли у другу државну здравствену установу.

- Пре четири године послали смо одређени број младих лекара на специјализацију из офталмологије и гинекологије, који ће се вратити од септембра - каже др Стојановић. - Уз одобрење владине Комисије за пријем, на њихова места су примљени лекари, док они не заврше специјализацију. Пошто су од 1. јануара сви домови здравља прешли у надлежност Министарства здравља, упутио сам допис директору КБЦ Звездара да нам одобри специјалисте оториноларингологије и педијатра.

Наш саговорник истиче да су, по окончању специјализације, лекари у обавези да у матичном дому здравља раде најмање двоструко дуже него што је трајало усавршавање, што је за већину осам година. Он сматра и да је повећање плата здравственим радницима знатно утицало на смањење броја лекара који одлазе у иностранство, а код медицинских сестара и стопирало напуштање Србије.

Директор наводи да се специјалисти за ухо, грло и нос најмање јављају на расписане конкурсе за пријем нових лекара, док са осталим специјалистима није било проблема.


ИНВЕСТИЦИЈА У БОРЧИ


Палилулски дом здравља у свом саставу има 37 јединица и службу судске медицине за цео Београд, те брине о здрављу више од 400.000 грађана.
- У новембру ће бити завршен дом здравља у Борчи - каже др Стојановић. - Житељи насеља на левој обали Дунава ће добити специјалисту ОРЛ, офталмолога, радиолога и психијатра, који досад тамо нису постојали. У стални радни однос биће примљено 60 здравствених радника и другог особља, а грађани ће на једном месту моћи да обаве све специјалистичке прегледе, без потребе да долазе у град.