БЕОГРАЂАНЕ је и овог уторка ујутру дочекала магла и слаба видљивост, али и информација да је у српској престоници на снази љубичасти аларм.

Како су поједини београдски медији писали, позивајући се на одређена мерења квалитета ваздуха, Београд је освануо у љубичастом, петом од максималних шест степена загађења. То је, како је наведено, здравствено упозорење на ванредне услове, које погађа читаву популацију.

Међутим, како су из Агенције за заштиту животне средине, потврдили за "Новости", ваздух у престоници је, према мерењима, после скоро недељу дана, прешао из црвене у наранџасту зону, која се означава као прихватљива.

Прочитајте још - АЛАРМАНТНО ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА: Чак пола године дишемо отрове!

На скали загађености наранџаста зона је на трећем нивоу од пет категорија загађености. У мерним станицама на Мостару, Новом Београду и Старом граду загађеност је у црвеној зони. Док мерења из станице на Врачару и Зеленом брду показују да је квалитет ваздуха одличан, односно на првом од пет нивоа загађености.

- У основне загађујуће материје спадају гасови, сумпор-диоксид и оксиди азота, док су суспендоване честице ПМ-10 и ПМ-2,5 које потичу од саобраћаја и грејања - објашњавају у Градском заводу за јавно здравље. - Суспендоване честице су ситна прашина, и оне су основни извор загађења у престоници. Њихов присутност у ваздуху је била повећана у претходним данима, а данас је приметан пада.

Надлежни истичу да се ипак код осетљивих група у популацији се могу јавити одређене здравствене тегобе, најчешће погошање већ постојећег обољења, али се не очекују ефекти на здравље здравих особа. Осетљиве групе су стари, деца, особе са обољењима срца и плућа.

- Осетљиве групе могу боравити напољу, али морају пратити евентуалну појаву симптома као што су кашаљ, отежано дисање, а додатно и појаву лупања срца и неуобичајеног осећаја умора код особа са обољењима срца - наводи се у препорукама на сајту "Беоком". - Уколико се јаве ови симптоми, неопходно је скратити дужину и смањити интензитет напорних активности у спољашњој средини, а ако се симптоми задрже и након предузимања ових мера, обратити се свом лекару.