ИНЦИДЕНТ који се догодио на пијаци на Видиковцу, у недељу пре подне, када је жена која је продавала робу ван тезге нокаутирала комуналну милиционарку наочиглед десетина грађана, покренуо је многобројне полемике у јавности. Садија Д. (37) је брзо ухапшена и приведена у ПС Раковица. Одређено јој је полицијско задржавање до 48 часова, а данас ће бити приведена на саслушање у Друго основно јавно тужилаштво. Милиционарка Алиса М. упућена је у Ургентни центар и након указане помоћи пуштена на кућно лечење.

Највећа полемика повела се због поступања комуналне милиционарке, јер многобројни грађани сматрају да је она прекорачила овлашћења када је покушала да заустави продавачицу, односно да јој отме робу која се налазила у торбама. Као и да је на тај начин испровоцирала реакцију суграђанке. Док једни на снимку виде тренутак у ком продавачица удара комуналну милиционарку песницом, други наводе да је у моменту који је претходио, службеница Комуналне милиције руком ударила продавачицу. Ипак, евидентно је да је свему претходила расправа између њих две, као и да се на снимку јасно чује како службеница говори продавачици да би требало да остане ту док не стигне полиција.


Према вежећем Закону о комуналној милицији, који је донет 2019. године, у члану 18 наводи се да су међу овлашћењима комуналних милиционара заустављање и преглед лица и возила, као и привремено одузимање предмета. По овом закону, јасно је да је милиционарка имала право да провери идентитет продавачице. Али и да је заустави до доласка полиције уколико она одбије да се легитимише.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Отишла је да заради парче хлеба, а онда се дешава да је неко пребије на радном месту": После напада на припадницу комуналне милиције, огласио се њен супруг


- Као што се види на снимку, када смо наишли на госпођу која је продавала нелегално робу нико је није задржавао - истиче Иван Дивац, начелник Комуналне милиције. - Узета је само роба која је пронађена, а онда је она без икаквог повода ударила колегиницу. У овом случају, лице је 100 одсто кршило закон, а онда је на све то себи дала за право да једног градског службеника удари.
Он је објаснио да овако драстичних случајева није било од формирања Комуналне милиције 2010. године, иако је, признаје, било сукоба са грађанима.


СРЕДСТВА ПРИНУДЕ


У ВАЖЕЋЕМ Закону о комуналној милицији наводи се да милиционари као средства принуде могу да користе физичку снагу и средства за везивање. Али, и распршивач са надражујућим дејством и службену палицу, и све то, наравно, само у изузетним случајевима, који нису описани.