СТАТУА "Победник" биће враћена на постоље на Калемегдану за око месец дана, односно до Сретења! Ово је за "Новости" ексклузивно открио заменик градоначелника Београда Горан Весић.

- По завршетку свих радова, а свакако пре Дана државности односно Сретења, када то дозволе временске прилике, скулптура Победника, биће враћена на постамент - рекао је Весић. - После 91 године од постављања, у периоду од 3. септембра, када је почела обнова, до данас, изведени су највећи и најобухватнији радови на рестаурацији овог споменика. Завршени су радови на статичкој санацији темеља споменика, као и конзерваторско-рестаураторски послови на стубу и постаменту.

Како открива други човек престонице, приводе се крају и радови на самој скулптури.

- У атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву завршени су радови на зaтварању и заваривању oдгoвaрajућoм лeгурoм, свих oтвoра oд мeтaкa и гeлeрa, као и уградња прохромске конструкције унутар скулптуре, крoз oбe нoгe, труп, дeсну руку и мaч. Урађена је консолидација унутрашњих спојева и заштита шрафова, будући да је скулптура била састављена из неколико делова повезаних помоћу 132 шрафа - рекао је за "Новости" Весић.

Према речима заменика градоначелника, после више од девет деценија, стање шрафова било је изузетно лоше. Сада су сви завртњи очишћени и заштићени специјалним премазима од даље корозије, а сваки шав је додатно обезбеђен новим варовима.Прочитајте и: Pobednik od glave do pete- У току су радови на дoњoj, стубнoj флaнши, прoвeри и пoпрaвци прeoстaлих мaњих нeдoстaтaкa и oштeћeњa нa скулптури, као и радови на чишћeњу пoвршинe скулптурe и кoнсoлидaциja пaтинe. На постаменту је потребно урадити уградњу дела конструкције којом ће бити повезани скулптура и стуб - открио је заменик градоначелника.

Бронзани Мештровићев кип, висок 4,25 метара и тежак скоро тону, скинут је са постоља 10. октобра, уз помоћ сајли и дизалице. Обнови су претходиле детаљне вишегодишње припреме, када је утврђено да је "Победник" у катастрофалном стању.

РАДОВИ Обнова кипа у радионици у Смедереву

Стручњаци из Завода за заштиту споменика културе Београда, уз помоћ 3Д скенирања открили су да на бисти постоји 30 рупа од гелера, насталих током Другог светског рата. Кип је скинут у последњи час, јер је фигура са постољем била спојена само једном челичном сајлом, која је била провучена кроз ноге статуте. "Победник" је, према речима стручњака, био толико нестабилан да не би издржао јаче невреме, јер се држао на свега девет зарђалих шрафова. Корозија је потпуно захватила челичне профиле, и то толико да су се могли ломити руком. Последице урушавања споменика биле би несагледиве, због чега му је била неопходна хитна и детаљна обнова.

И када се у фебруару врати на Калемегдан, засијаће у својој препознатљивој, тиркизној боји. Црне нечистоће са кипа, које су се годинама таложиле услед смога, чађи и прљавштине, скидане су на посебан начин. У смедеревском атељеу, конзерватори су уз помоћ специјалне методе чишћења сувим ледом, односно угљен-диоксидом у чврстом агрегатном стању на -79 степени, скинули црне коре.

За обнову једног од симбола Београда, Град је издвојио 26 милиона динара.


ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

САМ чин скидања "Победника" са постоља, суграђани су могли да прате уживо преко друштвене мреже "Твитер". Уједно, направљен је и налог са називом "Победник", где конзерватори свакодневно објављују информације о напретку рестаурације, као и тајне које споменик крије.


УМАЛО БЕЗ МАЧА

ПОСТОЈАЛА је могућност да "Победник" остане без мача, јер је веза између кипа и оружја потпуно кородирала. Срећом, вешти конзерватори су учврстили мач и открили да је статуа у оригиналном калупу имала "закрпу" на носу. Та "флека" је скинута, а реконструкција оштећеног дела урађена је бронзом идентичног састава.