КОМУНАЛНИ инспектори ће, после Божића, кренути у контролу да ли трговци поштују одлуку о забрани коршћења пластичних кеса, али неће писати казне. Током јануара, инспектори ће прекршиоце само упозоравати, неће их кажњавати, јер како истичу надлежни, циљ је да се одлука поштује, а не да се по сваку цену наплаћују казне.

Малопродајни објекти за које буде утврђено да и даље користе пластичне кесе, биће чешће предмет контроле, а њихова имена и адресе редовно ће бити објављивани како би грађани знали ко не поштује одлуку која је у интересу свих Београђана и очувања животне средине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На касама само биоразградиве кесе

Од 8. јануара на "мети" ће се наћи пијаце, малопродајни објекти, како трговинских ланаца тако и појединачни, а посебно пиљаре, на које су се током првих дана 2020. године грађани жалили да не поштују одлуку.

Сва правна и физичка лица обавезна су да купцима понуде цегере, папирне или биоразградиве кесе.

Према извештајима са терена, већина трговаца почела је са применом Одлуке али нажалост постоје и они који мисле да могу да раде по старом. Казна за употребу пластичних кеса за предузеће је 150.000 динара, за одговорно лице 25.000, колико износи и за појединца.