Контролисање употребе пластичних кеса: У јануару стижу само опомене

Б. Б.

недеља, 05. 01. 2020. у 20:00

Контролисање употребе пластичних кеса: У јануару стижу само опомене

На мети најпре пијаце и пиљаре Фото Танјуг/ Сава Радовановић

Малопродајни објекти за које буде утврђено да и даље користе пластичне кесе, биће чешће предмет контроле
КОМУНАЛНИ инспектори ће, после Божића, кренути у контролу да ли трговци поштују одлуку о забрани коршћења пластичних кеса, али неће писати казне. Током јануара, инспектори ће прекршиоце само упозоравати, неће их кажњавати, јер како истичу надлежни, циљ је да се одлука поштује, а не да се по сваку цену наплаћују казне.

Малопродајни објекти за које буде утврђено да и даље користе пластичне кесе, биће чешће предмет контроле, а њихова имена и адресе редовно ће бити објављивани како би грађани знали ко не поштује одлуку која је у интересу свих Београђана и очувања животне средине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На касама само биоразградиве кесе

Од 8. јануара на "мети" ће се наћи пијаце, малопродајни објекти, како трговинских ланаца тако и појединачни, а посебно пиљаре, на које су се током првих дана 2020. године грађани жалили да не поштују одлуку.

Сва правна и физичка лица обавезна су да купцима понуде цегере, папирне или биоразградиве кесе.

Према извештајима са терена, већина трговаца почела је са применом Одлуке али нажалост постоје и они који мисле да могу да раде по старом. Казна за употребу пластичних кеса за предузеће је 150.000 динара, за одговорно лице 25.000, колико износи и за појединца.


Коментари (3)

Ana

05.01.2020. 22:56

Mora da komunalni inspektori nemaju pametnija posla, jer ne mogu da zamislim da im je najveci problem u Srbiji KESA i da drugih problema srecom nemamo hahaha

alx

06.01.2020. 08:11

Odluka o kesama i ambalazi bilo koje vrste nigde ne propisuje da u prodavnicama MORAJU da se NAPLACUJU i po kojoj ceni, to je slobodna volja trgovine dali ce ih poklanjati ili ce vas ODRATI po ceni koja je SITNICA

Aleksandar

07.01.2020. 21:49

Kese uopste nisu zabranjene. U najvecem prodajnom lancu supermarketa prodaju se najnormalnije po ceni od 9 i 15 dinara, jedino sto ima i papirnih koje kostaju 20 dinara. Dakle, ni o kakvoj zabrani ne moze biti reci, samo se vise naplacuju nego ranije. Sramota. Godinu dana se o tome prica i na kraju nista, opet nije uradjeno kako treba.