У новогодишњој ноћи 125 бескућника збринуто у Прихватилишту

Танјуг

02. 01. 2020. у 18:42

У новогодишњој ноћи 125 бескућника збринуто у Прихватилишту

Тањуг/Милица Николић

Током новогодишње ноћи у Београду је 125 бескућника потражило уточиште у Прихватилишту за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици
Током новогодишње ноћи у Београду је 125 бескућника потражило уточиште у Прихватилишту за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици, где су адекватно збринути.


"Већ смо научили да не остављамо никога напољу на овако хладном времену, тако да је свако ко нам се обратио добио смештај. Јесте мало тесно, али знамо како да функционишемо, правимо баланс и излазимо им у сусрет за све што им треба", рекла је Танјугу директорка Прихватилишта за одрасла и стара лица Невенка Никић Симатковић.


Прихватилиште може да прими 104 особе, а како би се решио проблем смештаја, циљ градске власти је реконструкција те установе, али и изградња нових објеката за смештај бескућника.


Најстарији корисник, који је тренутно на смештају, јесте жена стара 89 година.


Последњих 10 година, каже Никић Симатковић, у Прихватилиште долази велики број грађана старијих од 60 година, што потврђују и подаци из 2018. године, када је од 376 корисника колико их је прошло кроз ту установу, 240 имало више од 60 година.


Она је навела да корисници у Прихватилиште долазе у веома запуштеном стању и да ту добијају смештај, храну, одећу, здравствену заштиту, негу...


"Трудимо се да их, када их опоравимо, усмеримо да слободно време искористе за активности које ће им помоћи да се осећају боље и да се врате у неке нормалне токове", рекла је Никић Симатковић.


Додала је да за бескућнике организују разне активности - дружење са студентима поводом Дана волонтера, разне радионице, прославе рођендана...


У Прихватилишту у Кумодрашкој су запослени људи различитих профила - лекари, социјални радници, психолози, терапеути...који се труде да бескућницима помогну и буду подршка.


"Многи од корисника годинама нису били код лекара, долазе без личних докумената и трудимо се да им пружимо подршку да се брзо адаптирају, нађу свој пут и врате у своје нормалне токове", рекла је Никић Симатковић.


Навела је да Прихватилиште финансира Град, да имају довољно хране и средстава за негу и хигијену корисника и простора, али да им пуно значе и донације гардеробе.


Прихватилиште у Кумодрашкој улици изграђено је 1976. године, а према речима градске секретарке за социјалну заштиту Наташе Станисављевић, циљ градске власти за 2020. годину је почетак реконструкције тог прихватилишта, али и изградња нових.


"Осим овог које се налази у Кумодрашкој, биће изграђено још једно приватилиште како не би сви морали да долазе у један део града", најавила је Станисављевић за Тањуг.


Она је апеловала да грађани помогну онима који живе на улици тако што ће о томе обавестити било који од 17 центара за социјални рад, директно Прихватилиште или Хитну помоћ уколико примете да некоме од тих људи није добро.


Током хладног таласа 2018. године у Сазоновој улици у Београду је, у сарадњи са општином Врачар и Црвеним крстом Београда, било организовано привремено прихватилиште где су они којима је помоћ потребна могли да добију храну и одећу, а тако ће бити и ове године.


"Прихватилиште или дневно свратиште у Сазоновој улици биће отворено оног тренутка када буде постојала потреба за тим, када буду ниске температуре", рекла је она.


Станисављевић је поручила да је важно помоћи свакоме ко се налази у тешкој материјалној ситуацији, истичући да је једна од најтежих ситуација немати кров над главом.


Прочитајте још: Бескућници: Када би бетон могао да греје


"Никоме није место на улици, поготово у хладним данима, али различите животне околности су неке људе довеле до тога и наш посао је да им помогнемо и пружимо подршку како би могли да изађу на прави пут. Конкретно, највећа улога је ту кроз Центар за социјални рад, кроз остваривање права јер они имају право и на новчану социјалну помоћ, на једнократне помоћи, интеревентне помоћи, бесплатни оброк", навела је Станисављевић.


Како би бескућницима могло да се помогне на прави начин, истакла је да је веома важно да се региструју, односно да се јаве Центру за социјални рад и изваде лична документа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације