Градоначелник Београда Зоран Радојичић обишао је јутрос прворођене бебе у 2020. години у породилиштима ГАК "Вишеградска", КБЦ Звездара и КБЦ "Драгиша Мишовић" и мајкама уручио ваучер у вредности од по 300.000 динара.

У тим породилиштима све три бебе рођене су у исто време - минут после поноћи.

У породилишту на Звездари рођена је девојчица која је тешка 3.340 грама и дугачка 51 цм.

Како је рекла мајка Слађана Лазаревић из Београда, којој је то треће дете, девојчица још увек није добила име, али ће јој по доласку кући име дати два старија брата.

Како каже, порођај је протекао у најбољем реду, природним путем.

У ГАК "Вишеградска" такође у исто време Марина Марковић из Тополе родила је треће дете, а на свет је стигао дечак тежак 3. 670 грама и дугачак 51 цм.

У КБЦ "Драгиша Мишовић" рођен је дечак који је добио име Матеја.

Мајка Ирена Милосављевић на свет је донела своју прву бебу, а малишан је тежак 3.840 грама и дугачак 54 цм.

Прочитајте и: On je PRVA BEBA u 2020. godini: Marina Marković na svet donela muško dete

У овом породилишту кажу да су се у првих десет минута Нове године родиле три бебе, а поред Матеје, који је најстарији, свет су угледали још један дечак и девојчица.

У прослој години у том породилишту рођено је 2. 725 беба, 35 одсто више деце у односу на 2018. годину, каже особље ове здравствене установе.

Градоначелник је мајкама прворођених беба уручио ваучер у вредности од по 300.000 динара, честитао рођење и пожелео све најлепше у Новој години.

"Једна од најлепсих дужности градоначелника у првом дану нове године је да види бебе и уручи ваучере. Родитељство је једна од најлепших ствари и ово је заиста леп почетак године за све нас", рекао је он.

Истиче да је у 2019. години у граду рођено више беба него претходне године.

Он је додао да популациона политика владе даје резултате.

"Желимо да у будућности буде још више беба, да млади остају у Србији", рекао је Радојичић и подсетио да је прошле године уведена помоћ од 10.000 динара за близаначки порођај, као и четврти покусај вантелесне оплодње.

Од ове године, каже, предвиђен је и додатак од 10.000 динара и за другорођено дете.

"Град ће и даље водити рацуна у деци и њиховом развоју и будућности, да се развијамо у правцу здравијег града прилагођеног развоју, образовању и школовању", поручио је том приликом Радојицицћ.

Он је рекао да ће се градити четири нове предшколске установе, да је значајно смањена листа чекања за вртиће и да је приметан напредак.

Са градоначелником, прворођене бебе обишла је и градска секретарка за здравство Вера Дражић.