Редитељски деби париског ђака: Марко Црновршанин снимао у Београду

З. Рајић

31. 12. 2019. у 07:15

Редитељски деби париског ђака: Марко Црновршанин снимао у Београду
Кратки играни филм под насловом "Пљачка" је прича о људима који снимају туђу несрећу мобилним телефоном, и друштвене мреже су им важније од живота

РЕДИТЕЉ из Париза Марко Црновршанин, чији су родитељи пореклом из Врбаса, свој први играни филм је снимио у Београду.

- Требало је да радим у Француској, али сам прихватио предлог брата од тетке из Равног Села Жељка Ђанковића јер, бар једном годишње, долазим у Врбас, у којем сам проводио школске распусте. Он је потегао неке своје контакте, па сам филм неочекивано снимио током годишњег одмора, са српском екипом - објашњава Марко, који, мада није ишао у српску школу, одлично говори српски, јер су отац грађевинац и мајка домаћица на томе одувек инсистирали.

Као део продуцентске куће "Мерапи", за коју - као редитељ и камерман, некад и монтажер - ствара документарне филмове, снимао је широм Француске, у Мароку, Гватемали, Шкотској, на Аљасци... и први пут у Србији.

Прочитајте још - Париз славио Србе и дуго пријатељство

- Кратки играни филм под насловом "Пљачка" је прича о људима који снимају туђу несрећу мобилним телефоном, и друштвене мреже су им важније од живота. На сету ме је дочекала фантастична екипа коју је организовао продуцент Александар Миљуш, а међу шесторо глумаца су Нађа Илин и Љубиша Милишић, са којима Ђанковић и његов тамбурашки оркестрам "Романса" деле сцену у представи "Женидба на чардаку" новосадског Новог театра. Радо се одазвао да у филму глуми и рођени Врбашанин Марко Васиљевић, познат по главној улози у домаћој ратној драми "Заспанка за војнике", а пред камером су још били и Београђани Марко Матић, Михајло Матић и Мина Манојловић - истиче Црновршанин.

Aуторова жеља је да фестивалски живот започне на "Кустендорфу" Емира Кустурице, те на "Равно Село филм фестивалу", чији је оснивач Лазар Ристовски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације