Балансирајући између функције првог човека града и посла лекара, како за "Новости" објашњава градоначелник професор др Зоран Радојичић, трудио се да ништа не трпи. Ипак, често је био на мети критика да га нема довољно у јавности и да његов посао обављају други. Његов став је да медијска присутност није мерило рада.

- Времена су таква да можете да радите веома добро, али ако кроз медије не створите слику о томе, као да не радите. Трудим се да направим баланс, да грађанима кажем шта мислим о одређеним проблемима и да знају шта радим, али мислим да је најважније који је систем вредности по коме ја размишљам и по ком доносим одлуке. То је оно чему верују или не верују. А да ли ћу се појавити сваког дана на градилишту и да ли ћу се сликати сваког дана на градилишту или не, то је мање битно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Кнезу нова патина на пролеће

* Да ли грађани то препознају?

- Чињеница је да сам у политику ушао као неко ко није био у овом послу, чињеница је да сам имао период који је био тежак, у коме сам улазио у структуру функционисања градске управе и учио како треба да презентујем свој рад грађанима. Можда је у тој некој првој фази стечен утисак да ме није било довољно.

* Београђани су ове године због многобројних радова отежано функционисали, како ви гледате на протекли период?

- Када имате много градилишта, имате и овакву ситуацију. Знам да није било лако. Разумем грађане, али у тим тренуцима тешко може да функционише овако велики град. Пре свега, захвалан сам грађанима, а и ја сам један од њих, који је имао те проблеме, и разумем да није лако. И када сређујете свој стан, знате да морате да прођете кроз фазу неколико недеља које нису лаке. Био бих много срећнији да се Београд градио и претходних година, па да не морамо све у истом моменту да радимо.

ЗАЈЕДНИЧКЕ ЖЕЉЕ * Шта бисте пожелели грађанима, себи, а шта обећали? - Немам дистанцу према грађанима, шта би желели они, а шта бих желео ја. Од почетка мандата сам желео да будем један од грађана Београда. Наше жеље су заједничке, да се Београд развија, да буде здравије место за живот. Прво би им пожелео здравље. Као градоначелник и човек који се бави дечјом хирургијом, знам да су деца и здравље најважније ствари у животу. Желим да се Београд развија и да буде максимално прилагођен деци, а да они старији достојанствено живе у својим годинама, а ми да им пружимо пажњу. Обећао бих да ћу дати свој максимум да Београд функционише и буде бољи град.

* На које пројекте сте највише поносни?

- Уређена је обилазница, део ауто-пута Обреновац - Сурчин. Издвојио бих и Прихватилиште за децу, које је напокон завршено. Трг републике који је прошао кроз те фазе кроз које је прошао, али сигуран сам да ће заживети попут других великих европских тргова. Дом здравља у Обреновцу се ради, Београд на води видимо како напредује.

Углавном су пројекти дугорочни и раде се по неколико година. Метро и депонија Винча у претходној години су напредовали, али и у наредној години треба да се ради. Када се питамо да ли може брже, сигурно да може. Кад прођете поред Београда на води, види се по 10-15 кранова. То је инфраструктура која се 40 година није радила, па сада мора да се надокнади.

* Има ли неиспуњених обећања, да ли сте задовољни учињеним?

- Када упоредимо претходних 20 година и садашњи период, сигурно да можемо да будемо задовољни. Када говоримо о обећањима датим у кампањи, Тиршовој 2 и метроу, напомињем да су оба пројекта чекала дуго година, а у овом тренутку напредују. Када је реч о кључним пројектима, можемо рећи да Београђани могу бити задовољни како се град развија.

* Следеће године се очекује много реконструкција. Да ли ће бити истих гужви?

- Реконструкције ће обележити и наредну годину. Очекује се сређивање Улице Тадеуша Кошћушка, Трга Николе Пашића. Искрено се надам да ће бити мање проблема, али је извесно да ће слично бити јер су гужве неминовне у тренуцима када сређујете град. Неке ствари је могуће премостити на други начин, друге није. Али покушаћемо да се боље организујемо.

* Функционисање градског превоза је и у 2019. години било на мети критика грађана. Град је покренуо кампању за побољашње наплате. Очекујете ли контраефекат?

- Увек сам више за дизање свести код људи јер је то питање личне одговорности. Нисам за рестриктивну политику. Ако сви не будемо дали допринос, превоз неће моћи боље да функционише. У великим градовима већина би требало да се вози градским превозом. Улажемо у њега и возни парк никад није више обновљен.

ГРАЂАНИ ГА ЧЕСТО ЗАУСТАВЉАЈУ * Шта вам кажу грађани када вас сретну на улици? - Најзадовољнији сам што могу да шетам сам и што сам део њих, што се осећају слободним да могу да разговарају. Могу да ми кажу своје сугестије и похвале, или ако мисле другачије. Врло су непосредни.

* Шта је вама као грађанину највише сметало, па сте онда са позиције градоначелника и мењали?

- Као грађанин желим да се унапреди градски саобраћај, изгради метро и заживи рециклажа. Када сам био на специјализацији по свету, видео сам како људи одговорно одлажу отпад. Веровао сам да ће то стићи у Београд, али још нисам задовољан како је то напредовало.

* Је ли тешко ићи из Тиршове до Старог двора и обављати посао градоначелника и лекара? Шта трпи?

- Фокус мог посла је позиција градоначелника и то не сме да трпи с обзиром на важност позиције. Питање мог рада у Тиршовој је питање моје личне жеље да помогнем пацијентима. Правим тај баланс науштрб мог личног времена. У политици човек мора да буде снажан и да на дуже стазе буде истрајан, док се у здравству резултати одмах виде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Следи „умивање“ Пашићевог трга, археолози заузимају Васину: Градски урбаниста о новим пројектима

* Шта бисте желели да буде готово идуће године у ово време?

- Пре свега да осетимо да је наша брига према деци још већа и да се Тиршова 2 приближава крају, да се према старима опходимо боље. Трећа ствар је здравији град и да у заштити животне средине имамо напретка и јасне циљеве.