На амброзију догодине ударамо са 100 милиона

Ј. Д.

27. 12. 2019. у 09:50

На амброзију догодине ударамо са 100 милиона

Фото Беоинфо

Градски секретаријат за здравство има детаљан план на који начин се изборити са опасним коровом
ЗА сузбијање амброзије из градске касе за наредну годину биће издвојено 100 милиона динара, односно 40 милиона више него ове године. О овој одлуци акционог плана за уништавање ове коровске биљке, коју је урадио Секретаријат за здравство, одлучиваће градски одборници на седници која је заказана за петак.

Од укупног износа планирано је да 10 милиона динара буде издвојено за мониторинг који ће обухватати територију од минимум 20 милиона метара квадратних. За механичко сузбијање амброзије за око 800 хектара биће одвојено 30 милиона, док ће се за хемијско уништавање, које обухвата додатних 1.000 хектара из градске касе, одвојити 42 милиона. Надлежни планирају и да за уништавање потенцијалних жаришта издвоје 15 милиона. Док ће се за медијску кампању издвојити три милиона.

Такође, најављено је и формирање "градског центра за координацију активности и надзора у сузбијању амброзије", чија ће основна сврха бити адекватно спровођење свих планираних активности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амброзија ушла у "зелену зону"

Према спроведеним истраживањима, у току ове године амброзија је највише уништена на 24 локалитета на територији Раковице и на по 21 у Земуну и Новом Београду. Као и претходних година, ни ове није било сузбијања на Врачару, док је на Старом граду и Савском венцу амброзија сузбијена на једном, а у Барајеву и Лазаревцу на по два локалитета.


СНИМАЛИ ТЛО ИЗ ДРОНОВА

ОВЕ године, градски челници су за уништавање амброзије издвојили око 60 милиона динара. Набављена је и савремена техника и дронови који су снимали присуство ове коровске биљке на терену, али тачни подаци на колико хектара се она заиста простире нису утврђени. Међутим, и поред дуплираних новчаних средстава у односу на претходну годину, остварени резултати су били минимални.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Hercegov Grad

27.12.2019. 09:56

Ne pricajte gluposti, dodjite u Titelsku opstinu da obidjete atare i da vidite koliko ima ambrozije, a ispekcije ne obilaze teren i ne obavezuju poljoprivrednike da je njihova obaveza uklanjanja i unistenja iste!

Goran

27.12.2019. 17:00

@Hercegov Grad - Slažem se sa komentarom. Polen ambrozije širi se desetinama i stotinama kilometara, pa samim tim mere suzbijanja treba da se sprovode na mnogo većoj teritoriji. Beogradski političari misle da dobiju poene pred izbore. Neka ne budu naivni svi koji misle da će ova mera imati značajan efekat. Akcija je za pohvalu ukoliko se sprovodi na većoj teritoriji, ali naviikli smo da Beograd sebe smatra velikom teritorijom.

Ćomi

27.12.2019. 10:08

Eklatantan primer pranja para;novac će zasigurno biti upotrbljen za predizbornu kampanju!