ЗА сузбијање амброзије из градске касе за наредну годину биће издвојено 100 милиона динара, односно 40 милиона више него ове године. О овој одлуци акционог плана за уништавање ове коровске биљке, коју је урадио Секретаријат за здравство, одлучиваће градски одборници на седници која је заказана за петак.

Од укупног износа планирано је да 10 милиона динара буде издвојено за мониторинг који ће обухватати територију од минимум 20 милиона метара квадратних. За механичко сузбијање амброзије за око 800 хектара биће одвојено 30 милиона, док ће се за хемијско уништавање, које обухвата додатних 1.000 хектара из градске касе, одвојити 42 милиона. Надлежни планирају и да за уништавање потенцијалних жаришта издвоје 15 милиона. Док ће се за медијску кампању издвојити три милиона.

Такође, најављено је и формирање "градског центра за координацију активности и надзора у сузбијању амброзије", чија ће основна сврха бити адекватно спровођење свих планираних активности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Амброзија ушла у "зелену зону"

Према спроведеним истраживањима, у току ове године амброзија је највише уништена на 24 локалитета на територији Раковице и на по 21 у Земуну и Новом Београду. Као и претходних година, ни ове није било сузбијања на Врачару, док је на Старом граду и Савском венцу амброзија сузбијена на једном, а у Барајеву и Лазаревцу на по два локалитета.


СНИМАЛИ ТЛО ИЗ ДРОНОВА

ОВЕ године, градски челници су за уништавање амброзије издвојили око 60 милиона динара. Набављена је и савремена техника и дронови који су снимали присуство ове коровске биљке на терену, али тачни подаци на колико хектара се она заиста простире нису утврђени. Међутим, и поред дуплираних новчаних средстава у односу на претходну годину, остварени резултати су били минимални.