Студира права, ниже деветке и десетке и - узгаја козе: Теодора (21) на ободу Београда гаји алпске лепотице са педигреом
15. 12. 2019. у 08:35
.jpg)
Добар студент и успешан задругар Фото К. Михајловић
Породица из насеља Рушањ у београдској општини Чукарица, узгаја уматичене алпине
Признају Лукићи да без баке Милине, која је мајстор да направи козје "посластице", али и деке Слободана, који је у овом бизнису пастир, не би све функционисало као подмазано. Троје најмлађих Лукића, Ања, Страхиња и Теодора још се школују, Небојша ради при Војној академији.
- Одмалена сам расла уз животиње, па ми бављење сточарством не представља никакав проблем. Чак ми смета када гледам како моји вршњаци једва чекају да побегну са села, а њиве широм Србије стоје запарложене - каже Теодора. - Већ деценијама узгајамо козе, али сада први пут ове алпске лепотице са педигреом. Добили смо субвенцију државе, која нам је помогла да оформимо стадо и започнемо посао.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Задруге би могле да сачувају село
Теодорино стадо је младо. Најстарија коза има седам година, а већина су двогодишњакиње. Сваког дана, током седам месеци годишње, Лукићи имају принос од 80 литара козјег млека. Док литар млека продају по цени од 180 динара, килограм сира је 600, а качкаваља 1.200 динара. Јарићи пак коштају 50 евра, а уматичени и 150 евра. Како Теодора каже, потребно је 10 коза да се оформи стадо, а цена уматичене козе је, 250 до 300 евра. Са друге стране, после почетног улога, ако козе има ко да чува, оне нису велики трошак. Испаша је главни и најздравији оброк, а додатак су житарице.
- Однедавно смо ушли у нашу локалну задругу, јер сматрамо да је удруживање изузетно важно и једини начин да се организовано пласира производ - прича ова девојка. - Наша задруга ће се тек ширити, вероватно ћемо окупити још козара. Засада су чланови већином пчелари. Али, све нас везује иста љубав према земљи и животињама.
Теодорина десна рука деда Слободан
.jpg)
Србин
15.12.2019. 10:22
Браво! Свака част
Gaji Alpske lepotice,šta drugo reći osim,BRAVO...
Сјајно, све најбоље!
Коментари (3)