Карта за превоз и уговорцима: Запослени у престоници добијају већа права

Г. НОВАКОВИЋ

14. 12. 2019. у 11:15

Карта за превоз и уговорцима: Запослени у престоници добијају већа права

Фото И. Маринковић

Актом регулисани услови за људе ангажоване ван радног односа
ПОСЛЕ преговора са представницима Организације синдиката Градске управе, постигнут је договор о закључењу Посебног колективног уговора код послодаваца, којим се предвиђају већа права и повољнији услови рада од оних који имају запослени у јединицама локалне самоуправе.

За запослене су проширена права на плаћено одсуство. Истовремено, уведена су права и за штићенике који су неправедно били изостављени у дефинисању чланова уже породице, предвиђени су обавезни лекарски прегледи за запослене, који се већ традиционално обезбеђују - навео је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Усклађене су и одредбе у вези са начином обрачуна накнаде плате за време годишњег одмора. Осим тога, предвиђено је и право на топли оброк, као и регрес за коришћење годишњег одмора од 2020. године, чији износ утврђује Влада РС.

Весић је истакао да су Посебним колективним уговором први пут регулисана права за људе ангажоване ван радног односа, а који су значајан чинилац у систему функционисања Града.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београдске приче: Из опанака у хотел


- За чувене "уговорце", под одређеним условима обезбедили смо право на поклон за Нову годину - новчану честитку за децу до 15 година, плаћено одсуство у одређеним животним ситуацијама, посебно одсуства везана за склапање брака и рођење деце. Предвиђено је и плаћено одсуство у ситуацијама које се не могу предвидети, право на месечну претплатну карту за долазак на рад и одлазак с њега за период трајања радног ангажовања, право на солидарну помоћ за побољшање материјалног и социјалног положаја ангажованих ван радног односа, такође у складу са критеријумима које смо предвидели - рекао је Горан Весић.

За уговорце предвиђено је и право на топли оброк; Фото М. Анђела

Преговарачки тим Града Београда предводила је начелница Градске управе Сандра Пантелић.

СОЛИДАРНА ПОМОЋ

Предвиђено је и право на солидарну помоћ за побољшање материјалног и социјалног положаја запослених, посебно водећи рачуна о томе да запослени са нижим примањима добију већи износ солидарне помоћи, а све у складу са расположивим средствима у буџету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације