РОДИТЕЉИ ће у следећој години плаћати исту цену за боравак малишана у вртићу, потврдио је за "Новости" Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. Рачуница коју су урадиле стручне службе Секретаријата говори да ће економска цена обданишта остати 27.952 динара, као и до сада. Родитељима ће и у 2020. години износ на уплатници бити 5.590 динара месечно.

Према Гаковим речима, социјална политика Града и Секретаријата за образовање и дечју заштиту увек ће бити да помогну онима којима је то најпотребније. Тако ће и догодине малишани из социјално најугроженијих породица бесплатно боравити у предшколским установама.

- Годину завршавамо са око 77.000 деце у систему предшколског образовања, што је обухват од око 73 одсто. То је за Београд историјски успех. Настављамо са тим растом и у 2020. години. Важно нам је да што више деце буде укључено у систем предшколског образовања, а за то је неопходно и да цена вртића буде прихватљива за родитеље, о чему водимо рачуна - каже Гак за "Новости".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Полазак деце у вртић у Србији више никад неће бити исти: Држава уводи радикалне промене које ће растужити баке и деке

У београдским вртићима бесплатно борави 5.563 малишана узраста од једне до шест година. Рачуница говори да свако 10. дете укључено у државни систем предшколског образовања остварује право на бесплатно обданиште. Из градске касе се, сваког месеца, на име субвенције за ове намене издваја 157,7 милиона динара, што на годишњем нивоу износи 1,9 милијарди динара. Највише њих, 97,7 одсто, ово право остварује на име трећег и сваког наредног детета.

Град ће и следеће године наставити да субвенционише и боравак око 18.000 деце у приватним вртићима, за шта је од почетка пројекта издвојено око осам милијарди динара. За обнављање права за пуну надокнаду трошкова боравка у предшколској установи довољно је да на почетку школске године поднесу захтев, уз личну карту.

БЕСПЛАТНО У ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ

Највише деце бесплатно борави у вртићима на Новом Београду - 729, Чукарици - 631, Звездари - 585, у "Др Симо Милошевић" у Земуну - 538... У предшколским установама у Сопоту је најмање малишана којима имају првао на дотиран боравак у обданишту - 93. Осим, по основу трећег и сваког наредног детета, Секретаријат финансира обданиште и за децу без родитељског старања у старатељској породици (16), у хранитељској породици (36), децу са сметњама у развоју и са инвалидитетом (79) и за децу која бораве у Сигурној кући (3).