ТЕЗГЕ на престоничким пијацама обилују богатом понудом као усред пролећа, иако нам је зима календарски пред вратима. На градским тржницама могу се пазарити свежа зелена салата, млади лук, парадајз, паприка али и разноврсна понуда воћа.

Цене нису као у летњим данима, када је ових плодова било у изобиљу на тезгама, па је сада за килограм паприке потребно издвојити од 150 до 200 динара. Сушени плодови црвене паприке, карактеристични за овај период, у паковању од 10 комада пазаре се за 150 динара. Свежи црвени парадајз је од 80 до 120, а купус од 40 до 50 динара. За свеж карфиол потребно је издвојити 60 динара за мање главице, док је цена оних мало крупнијих 100 динара. Главица зелене салате је 40 динара или три за 100 динара. У понуди су и свеже тиквице по цени од 120 динара за килограм, шаргарепа је 60, а кељ је од 80 до 100 динара, у зависности од величине.

- Некад си усред зиме су могао да купиш само кромпир и јабуке. А сада и млади лук пазаримо у децембру - прича Славица Н. са Старог града.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београдске приче: Из опанака у хотел

На тезгама не мањка ни воћа, а најпродаванији су цитруси. Килограм лимуна је од 100 до 160 динара, док се ситнији плодови продају за 90 динара. Иако му је сезона одавно прошла, у понуди је и даље црно и бело грожђе. Може се пазарити по цени од 100 до 150 динара по килограму. Мандарине су од 130 до 160 динара, а по истој цени се продају и поморанџе. Килограм банана је од 80 до 100 динара, а корпица кивија 150.

Све је богатија и понуда сувих плодова. Килограм ораха је 700 динара, лешника 1.000, а бадема 1.200. Суве шљиве су 300, а смокве 400 динара. За килограм кестена потребно је издвојити 400 динара.

НА ПЛАТОУ И ЈЕЛКЕ

НА ПЛАТОУ испред Битеф театра почела је продаја новогодишњих јелки, по цени од 500 до 5.000 динара у зависности од величине. У понуди су и јелке са бусеном или без њега, које су знатно јефтиније.