Две нове линије БГ воза, које ће повезати центар Београда, Барајево и Лазаревац, биће уведене 15. децембра, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.


"Испуњавамо обећање дато грађанима Лазревца и Барајева да ће градском железницом бити повезани са центром Београда", рекао је Весић за РТС.


Од недеље, 15. децембра, биће уведене две нове линије БГ воза и то на две релације, линија Лазаревац-Овча-Лазаревац, на којој је радним даном планирано шест полазака у оба смера на дан, а викендом и државним празником укупно четири поласка у оба смеру.


Линија Лазаревац-Ресник-Лазаревац имаће укупно шест полазака у оба смера на дан, а у дане викенда и државног празника укупно четири поласка у оба смера на дан, рекао је Весић.


Према његовим реччима, грађани ће БГ возом од центра Лазаревца до Вуковог споменика путовати 63 минута, док данас аутобусом путују најмање 80 минута.


Станице и стајалишта БГ воза на линији Лазаревац-Овча-Лазаревац су: "Лазаревац", "Вреоци", "Степојевац", "Лесковац Колубарски", "Барајево центар", "Бела река", "Ресник", "Кијево Кнежевац", "Раковица", "Београд центар", "Карађорђев парк", "Вуков споменик", "Панчевачки мост", "Крњача мост", "Крњача", "Себеш" и "Овча".


Радним данима планирани су поласци из Лазаревца у: 6.08, 7.49, 11.08, 14.00, 16.50, 18.40 часова, док су поласци ка Лазаревцу планирани у: 4.47, 6.30, 7.50, 12.30, 14.50, 17.40 часова.


Прочитајте још: Од 15. децембра и Лазаревац ће бити спојен са центром БГ возом


Весић је најавио да ће истовремено са успостављањем нове линије БГ воза у Лазаревцу бити уведена и пробна кружна аутобуска линија, која ће повезивати железничку са аутобуском станицом и чији ће ред вожње бити усклађен са поласцима и доласцима БГ воза, с обзиром на то да је удаљеност између ових станица око 2,5 километара.


Он је навео да град Београд на пројекту проширења капацитета БГ воза ради заједно са "Железницама Србије" и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре скоро годину дана. "Обезбедили смо новац у буџету града за проширења линија БГ воза како би становници Лазаревца и Барајева добили још једну брзу и комфорну везу са градом. Тако смо 1. септембра ове године новом линијом Бг воза повезали Младеновац, а посредно и Сопот преко Ђуринаца са центром Београда и омогућили и грађанима ових општина квалитетну везу са градом", рекао је Весић.