ОД 1. јануара следеће године, сва стара дуговања комуналним предузећима, укључујући и "Инфостан", која су се налазила у фиокама судова, преселиће се у руке извршитеља. То значи да ће као и за новоприспеле неизмирене обавезе, неплатишама на врата куцати извршитељи. Суграђани који имају неизмирене рачуне, а који не желе додатне трошкове извршења, могу да се до краја године пријаве за репрограм дуга.

Како објашњавају у ЈКП "Инфостан", ова законска одредба односи се на све старе предмете, али којом ће брзином те поступке решавати извршитељи није њихова надлежност да би могли да контролишу.

- Принудна наплата комуналних предузећа је у складу за Законом о извршењу од 2012. године прешла из надлежности судова у надлежности јавних извршитеља - наводе у овом предузећу. - А убудуће ће се ово односити и на заостала дуговања.

Грађани, чији се поступци воде пред судовима, од Нове године могу да очекују да им изненада извршитељи ударе забрану на плату, или на други начин утерају дугове.

- Покрећемо поступак принудне наплате код јавних извршитеља у року од годину дана, како потраживања не би застарела. Предузеће поступке покреће четири пута годишње, после три неплаћена рачуна. Иако нисмо у обавези да упућујемо опомене пред утужење, ипак шаљемо, дајући им додатни рок да плате - објашњавају у "Инфостану".

Фото Н. Скендерија

Београђани се пријављују за репрограм најчешће на 12 месечних рата. Дуг се умањује за 15 одсто уколико се плати у целости.

ИСТАКНУТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ПОДСЕЋАМО да сваког месеца на рачуну обједињене наплате корисници имају увид о свим дуговањима, те су на тај начин прецизно информисани о својим неизмиреним обавезама. Попуст од пет, шест и седам одсто и даље добијају редовне платише - наводе у ЈКП "Инфостан".