Сва стара дуговања за комуналије, укључујући и Инфостан од 1. јануара у рукама извршитеља: Репрограм спасава неплатише

М. С.

11. 12. 2019. у 14:04

Сва стара дуговања за комуналије, укључујући и Инфостан од 1. јануара у рукама извршитеља: Репрограм спасава неплатише

Фото М. Лабудовић

Стари поступци пред судовима због дуговања "Инфостану" од 1. јануара наћи ће се код извршитеља
ОД 1. јануара следеће године, сва стара дуговања комуналним предузећима, укључујући и "Инфостан", која су се налазила у фиокама судова, преселиће се у руке извршитеља. То значи да ће као и за новоприспеле неизмирене обавезе, неплатишама на врата куцати извршитељи. Суграђани који имају неизмирене рачуне, а који не желе додатне трошкове извршења, могу да се до краја године пријаве за репрограм дуга.

Како објашњавају у ЈКП "Инфостан", ова законска одредба односи се на све старе предмете, али којом ће брзином те поступке решавати извршитељи није њихова надлежност да би могли да контролишу.

- Принудна наплата комуналних предузећа је у складу за Законом о извршењу од 2012. године прешла из надлежности судова у надлежности јавних извршитеља - наводе у овом предузећу. - А убудуће ће се ово односити и на заостала дуговања.

Грађани, чији се поступци воде пред судовима, од Нове године могу да очекују да им изненада извршитељи ударе забрану на плату, или на други начин утерају дугове.

- Покрећемо поступак принудне наплате код јавних извршитеља у року од годину дана, како потраживања не би застарела. Предузеће поступке покреће четири пута годишње, после три неплаћена рачуна. Иако нисмо у обавези да упућујемо опомене пред утужење, ипак шаљемо, дајући им додатни рок да плате - објашњавају у "Инфостану".

Фото Н. Скендерија

Београђани се пријављују за репрограм најчешће на 12 месечних рата. Дуг се умањује за 15 одсто уколико се плати у целости.

ИСТАКНУТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ПОДСЕЋАМО да сваког месеца на рачуну обједињене наплате корисници имају увид о свим дуговањима, те су на тај начин прецизно информисани о својим неизмиреним обавезама. Попуст од пет, шест и седам одсто и даље добијају редовне платише - наводе у ЈКП "Инфостан".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)