ГРАФИТИ са Гробнице народних хероја на Калемегдану, који су били исписани на овом споменику културе, очишћени су, саопштено је у уторак из Јавног предузећа "Београдска тврђава".

Непознати починиоци су преко белог постамента, где је угравирано "Смрт фашизму, слобода народу", црвеним спрејом исписали "Смрт комуни". Лица на бистама оштетили су такође истом бојом, а на плочама гробова, преко имена хероја, нацртали су велико слово Х (икс).

ЈП "Београдска тврђава" поднело је у понедељак кривичну пријаву против Н.Н. лица због уништавања споменика културе на простору Београдске тврђаве, уз уверење да ће починиоци бити пронађени и санкционисани.

Како је нашем листу речено из МУП, инцидент се догодио између 8. и 9. децембра. Против Н.Н. лица поднета је кривична пријава Првом основном јавном тужилаштву, а полиција ради на расветљавању овог случаја.

Скрнављење још једног споменика културе изазвало је бурне реакције суграђана на друштвеним мрежама који су неуморно осуђивали овај инцидент. Како је Калемегдан незаобилазна дестинација за шетњу Београђана и туриста, током понедељка ретко ко се није зауставио испред укаљане гробнице и зачудио оним шта види.

Одлуком Скупштине града, Гробница народних хероја проглашена је спомеником културе 1983.

ПОДИГНУТА 1948.

Гробница народних хероја подигнута је 1948. године. Овде почивају Ђура Ђаковић (1886-1929), Иван Милутиновић (1901-1944) и Иво Лола Рибар (1916-1943). Попрсја су рад вајара Стевана Боднарова из 1949. године. Године 1957. овде је сахрањен и Моша Пијаде (1890-1957), чија је биста рад вајара Славољуба Станковића.