НЕПОЗНАТИ починиоци оскрнавили су Гробницу народних хероја на Калемегдану! Вандали су преко белог постамента, где је угравирано "Смрт фашизму, слобода народу" црвеним спрејом исписали "Смрт комуни". Лица на бистама оштетили су такође истом бојом, а на плочама гробова, преко имена хероја, нацртали су велико слово Х (икс).


Поводом наведеног инцидента огласило се Јавно предузеће "Београдска тврђава", које је надлежно за овај споменик културе.


- ЈП "Београдска тврђава" поднело је кривичну пријаву против НН лица због уништавања споменика културе на простору Београдске тврђаве, уз уверење да ће починиоци бити пронађени и санкционисани. Исписивање графита на Гробници народних хероја на Калемегдану, која је проглашена за споменик културе, представља уништавање културног добра. Заједничким ангажовањем служби, графити ће у што краћем року бити скинути са једног од најважнијих споменика на Београдској тврђави - саопштено је из ЈП "Београдска тврђава".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Подићи споменик Вудро Вилсону у знак захвалности


Репортери "Новости" обишли су у понедељак овај споменик и чули многобројне пролазнике који су се током шетње Калемегданом заустављали и са неверицом загледали и фотографисали оскрнављене бисте и узнемирујући графит.


- Управо гледамо и не можемо да верујемо у ово што смо видели. Ко је могао да учини овако нешто - прокоментарисао је готово једногласно брачни пар са Косова, којег смо затекли током обиласка престонице.


И странци су у неверици загледали овај ужас и тражили од пролазника да им објасне о чијем споменику је реч.


Нажалост, ово је само један у низу случајева у којима вандали на различите начине уништавају споменике у Београду.


Фото. К. Михајловић


Гробница народних хероја подигнута је 1948. године. Овде почивају Ђура Ђаковић (1886-1929), Иван Милутиновић (1901-1944) и Иво Лола Рибар (1916-1943). Попрсја су рад вајара Стевана Боднарова из 1949. године. Године 1957. овде је сахрањен и Моша Пијаде (1890-1957), чија је биста рад вајара Славољуба Станковића.


Одлуком Скупштине града Београда, Гробница народних хероја проглашена је спомеником културе 1983. године.


ОД НУШИЋА ДО СИБИЊАНИН ЈАНКА


СТАТУЕ су често на мети хулигана у престоници. Споменик књижевнику Бориславу Пекићу на Цветном тргу оскрнављен је крајем септембра ове године. Непознати починиоци жутом бојом оставили су натпис на сакоу писца, поред ревера.


Летос је неколико младих скинуло мач са споменика Сибињанин Јанку на Земунском кеју.


Штап на статуи комедиографа Бранислава Нушића на Тргу републике, у близини ТЦ "Стакленац", вандали су у јулу 2018. године уништили поломивши га на три дела, од којих је само један део пронађен.