Боре (57) враћа веру у људе: Три пута је пронашао велике суме новца и сваки пут их је вратио власницима

Ш. МАРОВИЋ

понедељак, 09. 12. 2019. у 21:07

Боре (57) враћа веру у људе: Три пута је пронашао велике суме новца и сваки пут их је вратио власницима

Боре Рујевић ,фото П.Митић

На Међународном терминалу у београдском Блоку 43 приметио торбу са великом количином новца

ОДГАЈАН сам тако да ништа туђе не узимам за себе и на то сам посебно поносан. Наш народ каже да је отето - проклето! И да ми се опет догоди да пронађем велики новац, без размишљања бих га вратио власнику.

Овако за "Новости" говори Боре Рујевић (57), радник београдског "Паркинг сервиса", који је у четвртак 5. децембра на Међународном терминалу у Блоку 43 пронашао торбу у којој је било 10.000 британских фунти. Чим је отворио ранац и видео да у њему много новца, без секунде двоумљења отишао је у канцеларију код директора и предао му пронађене ствари.

- Пошао сам у архиву да узмем неке папире, али сам у делу између царине и шпедиције, поред самог излаза, на степеништу, приметио торбу са огромном свотом новца - прича Рујевић. - Све је било умотано у 11 снопова, али нисам размишљао, већ сам одмах пријавио. Касније се испоставило да паре припадају Зорану Поповићу, возачу камиона који је дошао код нас како би прошао царинску контролу. Због проналажења торбе био ми је неизмерно захвалан, а и наградио ме са 100 евра.

Овај поштени човек, који враћа веру у праве вредности, рођен је и одрастао у Дрвару. Ратови који су деведесетих буктали у бившој Југославији одредили су његов даљи животни пут. Мобилисан је и давног 30. априла 1992. отишао је на ратиште, где је на првој линији фронта остао до самог краја крвавих сукоба. Више пута је рањаван, па је конкурисао за инвалидску пензију. Захтев му је одбијен, и Боре је 1996. почео да ради у београдском "Паркинг сервису".

- У фирми су ми сви захвалили што сам пронађени новац вратио власнику, родбина је била одушевљена, а ја затечен оволиком пажњом медија - скромно прича Рујевић. - Нисам очекивао да ће овај потез, који, нажалост, треба да буде уобичајен, изазвати тако позитивне реакције.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Комунални полицајац нашао и вратио торбицу са пуно новца


Ово, међутим, није први пут да наш саговорник покаже колико је поштен. Сличан гест вредан поштовања начинио је 5. маја 2001. године, а забележиле су га и "Вечерње новости". Он је тада, такође, на Међународном терминалу у Новом Београду запазио кожну торбу у којој је пронашао 10.000 марака. Њу је тада изгубио представник једне увозно-извозне компаније. Боре их је, како то поштен свет и људи великог срца раде, уредно предао надређенима како би се, за то време велики новац, вратио власнику.


Графику Моме Капора уручио Горан Весић

- Још као успомену чувам тај текст који је изашао у вашем листу, пре 18 година, на трећој страни - присећа се Рујевић. - За време катастрофалних поплава које су погодиле Србију 2014. године, на Чукаричкој падини у Београду, такође сам пронашао новчаник. Изгубио га је један ватрогасац, а у њему је било 20.000 динара и око 50 евра. Одмах сам све однео у оближњу полицијску станицу. Упознао сам сва три човека којима сам пронашао и вратио новац и документа. Све сам их сачекао да дођу и да изброје паре на моје очи. Били су ми захвални од срца што те паре нисам, не дај боже, узео за себе.


ПРИЈЕМ У СКУПШТИНИ ГРАДА

ХУМАНИ гест вредног радника "Паркинг сервиса", био је повод да га у понедељак у Скупштини града прими Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

- Желим да му захвалим, јер овај чин јасно говори какав Београд желимо. Боре је овим показао да у Градској управи има много поштених који несебично раде свој посао за грађане престонице. Зато му хвала у име свих запослених у градским предузећима - рекао је Весић.


ПОКЛОН БЕОГРАДА

ЗА племенити гест, Град Београд је наградио Бору Рујевића оригиналном графиком Моме Капора, посебним и вредним поклоном који се чува за најзначајније госте престонице. Боре ће за ово добро дело, као примеран радник који је узор другима, бити адекватно награђен и од ЈКП "Паркинг сервис".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Sanja

10.12.2019. 07:17

Ne razumem, pa to valjda svako treba da uradi. Vi koji se sad smejete, budite sigurni da nije izmisljena ona "ko se zadnji smeje, najsladje se smeje". Od takvih para srece nema, pa nema i to sto posto.

Мали Радојица

10.12.2019. 07:57

На жалост мало је оваквих људи,свака част добри човече,жив и здрав био.

deda

10.12.2019. 13:56

Uradio je sto bi ivecina ljudi i svak mu castali nije mi jasno sto je Vesic ovo koristio da hvali javna preduzeca.. zar i ovo mora u politicke svrhe?