ГУСТА магла и смог и у недељу су оковали престоницу. Београд је и у недељу као и претходних неколико дана био један од најзагађенијих градова на свету. Да се тешко дисало потврдили су и подаци са званичног градског сајта "Беоеко", који је у 13.00 оценио ваздух у престоници као "загађен". Таква ситуација бележила се и током преподнева, а око 14.00 ваздух је постао "прихватљив".

Београд је током преподнева варирао на листи десет најзагађенијих градова на свету која се ажурира на сајту Airvisual, а у поподневним часовима је пао на 15. место по загађености. Најлошији ваздух су удисали Панчевци, за нијансу је боље на општини Нови Београд, а у стопу их је пратила општина Стари град.

Градоначелник Зоран Радојичић је истакао да су пројекти на којима Град у овој области ради веома важни како у борби против климатских промена, тако и за побољшање квалитета животне средине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УСКОРО СА МАСКАМА НА УЛИЦУ: Највећи, пети степен загађености ваздуха јутрос у Београду, Новом Саду и Ужицу

- Сагоревањем фосилних горива ослобађамо велике количине угљен-диоксида, главног гаса одговорног за настанак климатских промена. Такође, настају штетне честице и гасови, а увођењем енергетски ефикасних зграда, та количина фосилних горива ће се смањити, што директно побољшава квалитет ваздуха који удишемо и смањује ефекат климатских промена. Овим пројектима грађани и Градска управа заједно доприносе циљу на који смо се обавезали када сам прошле године потписао Повељу градоначелника за климу и енергију, да до 2030. смањимо ниво угљен-диоксида за 40 одсто - закључио је Радојичић.

Коришћење фосилних горива за загревање станова и других објеката свакако највише доприноси загађењу ваздуха у Београду.

- Београд интензивно ради са "Београдским електранама" на гашењу котларница. Досадашње гашење око 1.200 котларница на угаљ и мазут, остало је свега 38 на подручју Београда, према проценама је за ефекат имало смањење емисије угљен-диоксида за око 500.000 тона годишње.


ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ

ЗДРАВСТВЕНЕ тегобе због загађености ваздуха се могу јавити у целој популацији, с тим што се код осетљивих група (стари, деца, особе са обољењима срца и плућа) могу јавити значајније здравствене тегобе него у популацији здравих особа, наводи се на званичном градском сајту.

Препоручује се избегавање напорне активности у спољашњој средини и да се обављање активности преусмери на затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха. Осталим грађанима саветује се да скрате дужину боравка на отвореном, смање интензитет напорних активности, праве чешће паузе у свим активностима.