ОПТИМАЛАН број таксиста у Београду требало би да буде 4.149, према Закону о превозу путника у друмском саобраћају, а који је усвојен пре годину дана. Наиме, њиме је одређено да 100.000 становника вози четворо таксиста. Тренутно је у престоници регистровано 6.453 такси предузетника, а њихов број се неће смањивати одузимањем возила већ природним одливом. И док је по слову закона потребан мањи број таксиста, грађани се месецима жале како такси возило не могу да добију и по сат времена.

Решење о дозвољеном броју такси возила Град је донео 14. новембра, годину дана по доношењу новог закона. Њиме је прописан дозвољени број од 4.149 возила којима се од 1. јануара 2020. године може обављати делатност такси превоза у граду Београду.

- Такси превозници који обављају делатност такси превоза, а преко броја су од 4.149, односно имају одобрење локалне самоуправе града Београда и испуњавају услове у складу са законом и Одлуком о такси превозу, настављају обављање ове делатности - наводе из Секретаријата за јавни превоз. - Јединица локалне самоуправе која има више од 100.000 становника дозвољени број возила за обављање такси превоза утврђује тако што број становника дели са 400, при чему се као број становника јединице локалне самоуправе узима податак Републичког завода за статистику са последњег пописа становништва. Према подацима, Београд има 1.659.440 становника.

ЈОШ ЧЕКАЈУ ОДЛУКЕ ВЛАДО Булатовић из СИТАБ каже да таксисти још чекају да Град донесе одлуке које се тичу усклађивања такси превоза са новим Законом о превозу путника. - Челници су били у обавези да их донесу 60 дана по усвајању закона, али то ни после годину дана није урађено. И од Министарства смо тражили да радна група која је недавно формирана направи пресек свега што је до данас урађено на том пољу и каже која су све правна акта донета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И ЗВАНИЧНО: Београд добио ново такси удружење, а ово су новине

Из Секретаријата напомињу да је у току и израда студије "Планирање и пројектовање система такси превоза путника у Београду за период од 2020. до 2024. године", са роком израде до децембра 2020. године. Њом ће бити дифинисани и сви параметри за обављање такси услуге у граду Београду.

Ипак, наћи такси у последње време постало је немогуће, тврде Београђани. Возило се чека и по читав сат, и то не само када је шпиц.

- Тек када се студија заврши, знаће се колико је Београду потребно таксиста - каже Владо Булатовић, председник удружења СИТАБ, једног од најстаријих струковних удружења такси превозника. - До потребног броја возила предвиђеног законом, доћи ће се природним одливом, кад неко од колега оде у пензију, изгуби дозволу...

Булатовић признаје да грађани све дуже чекају слободно возило, али и да проблем није недовољан број таксиста већ саобраћајне гужве.

- Деонице које смо некада прелазили за 15 минута, сада возимо по 45. Просечна брзина тада је 10 киломатара на час. Гужве у граду су толике да се једва пробијамо. И док су од 10.00 до 13.00 такси станице пуне возила, у шпицевима и када падају киша и снег, возило је немогуће добити.