У недељи у којој смо обележили Међународни дан особа са инвалидитетом сумирали смо резултате које је Град Београд до сада постигао како би им побољшао квалитет живота и олакшао свакодневицу, поручио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и подсетио да константно треба радити на побољшању њиховог положаја и указивати на њихове потребе и проблеме.

– Значајно нам је да особе са инвалидитетом буду равноправни чланови нашег друштва и да допринесу његовом развоју и напредовању. Као локална самоуправа показујемо одговорност и свесни смо да је константно улагање напора у побољшање њиховог положаја важно на путу ка равноправности и њиховој интеграцији у све сфере друштвеног живота – рекао је градоначелник.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Повећане цене пословног простора: Ево колике ће бити кирије за локале од Нове године

Статистички подаци нам показују да на територији Града Београда 15 одсто становиништва има неки облик инвалидитета. Из тог разлога неопходно је подизање свести целокупне заједнице о проблемима са којима се свакодневно сусрећу, навео је Радојичић и додао да је задатак одговорне градске власти да перманентно ради на стварању услова за подизање квалитета њиховог живота.

– Особе са инвалидитетом живе са нама, а не поред нас и важно је подизати свест људи о њиховим проблемима и о значају њиховог укључивања у ширу друштвену заједницу. Како Београђане пре свега карактерише хуманост тако и њихова брига за најмлађе, социјално угрожене, старе и особе са инвалидитетом мора бити на високом нивоу. Та пажња увек треба да се подстиче јер ње никада није довољно – казао је Радојичић за Беоинфо.

Из непосредног контакта које је од самог почетка мандата имао са особама са инвалидитетом, Радојичић је, како је истакао, препознао њихову велику жељу да раде и буду активни. Запосленост је предуслов да они сами утичу на свој положај и унапреде квалитет свог живота.

– Према податку Националне службе за запошљавање Града Београда, од почетка године запослено је 1.343 особе са инвалидитетом, што је 65,8 одсто више у односу на исти период 2014, то јест откада је Град интензивније почео да се на овај начин бави унапређењем њиховог положаја. Овај податак говори пре свега о активностима које је Град Београд у последњих неколико година имао на побољшању живота особа са инвалидитетом, али се нећемо зауставити – поручио је Радојичић.

Градоначелник је објаснио да је веома важно да и државни и приватни сектор учествује у решавању проблема незапослености ових лица, односно да остваре њихову потребу да буду ангажовани у оквиру својих могућности. Иако је ова област законом регулисана, законски оквир, подсетио је Радојичић, није довољан већ као одговорни појединци морамо схватити да је наша улога да често указујемо на тај проблем и апелујемо на послодавце да их запошљавају у већем броју.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Општина плаћа поправке: Почело пријављивање на Савском венцу

– Економско оснаживање ових људи за нас у Граду је изузетно значајно. Град Београд је баш из тог разлога сачинио низ програма и додатних едукација на којима особе са инвалидитетом могу да стекну знања и вештине које су им од помоћи у екомомском оснаживању – поручио је градоначелник.

Економско оснаживање намеће се као један од најважнијих проблема, али исту тежину имају и „архитектонске баријере” са којима се сусрећу особе са инвалидитетом . О њима се у последњих пет година посебно бринуло.

– У последње три године програмом „Београд без баријера” постављено је 300 рампи и прилаза које олакшавају кретање инвалида. Поред тога у Београду има 500 звучних семафора и 11,5 километара тактилних стаза за слепе особе. Право на бесплатно коришћење обележених паркинг места на јавним паркиралиштима ове године остварило је 2.500 особа. Иако је у овој области доста тога урађено за мене као градоначелника решавање проблема особа са инвалидитетом ће увек бити у приоритету. Подсећам да не треба заборавити и субвенције које је Град утврдио за ову категорију лица у плаћању комуналних прозвода, услуга и станарина – рекао је Радојичић.

Када је реч о смештајним капацитетима установа, Радојичић је подсетио да се брига за особе са инвалидитетом Града Београда огледа и у услузи Предах смештаја.

– Конкретан помак ове године је отварање установе Предах смештај. Град је недавно допунио одлуку и омогућио да и одрасла лица од 26 до 65 година са сметњама у функционисању могу да користе ову услугу – рекао је градоначелник.

Градоначелник је додао да се у буџету града за 2020. планира више средстава за пројекте и удружења особа са инвалидитетом и за социјалну заштиту издвојено је чак 140 милиона динара више него у години која је на измаку.

– Град Београд наставља да води одговорну социјалну политику. У 2020. години планирано је да деца са сметнајма у развоју остваре право на помоћ у кући, повећаћемо број персоналних асистената, као и број личних пратилаца како би што већи број људи добило помоћ у образовним, радним и друштвеним активностима, као и у обављању свакодневних обавеза у циљу успостављања што већег нивоа самосталности – поручио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.