НЕПРЕГЛЕДНЕ колоне посетилаца, посебно ученика основних и средњих школа, окупирале су јуче хале 3, 3а и 5 Београдског сајма, на којем је отворен 13. фестивал науке. Тема овогодишње манифестације је разоткривање заблуда и митова уз помоћ науке и њених достигнућа, а током четири фестивалска дана ће се представити око 650 научника са више од 60 поставки из целог света.

Главни фестивалски програм "Наука без престанка" спровела је јуче све заинтересоване кроз низ изазова и експеримената, где су им разоткривени митови, отклоњене све заблуде и објашњена позадина многобројних сујеверја.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Старе зидине у новом руху: Обнављају се здања на Београдској тврђави

Највеће интересовање првог дана владало је на штанду генералног спонзора фестивала НИС, где су окупљени, а посебно најмлађи, имали прилику да се претворе у правог истражитеља у оквиру Escape Room.

- У соби постоји неколико задатака које екипе морају да реше, и да открију неколико тајни, како би сазнали шта је оно што их покреће. Када открију која их енергија покреће, треба гласно да изговоре њено име и врата собе ће се отворити - објаснили су на штанду НИС-а.

Студенти Физичког факултета у Београду представили су Теслин трансформатор, који се користи за производњу напона високе фреквенције.

Роботи су такође привукли велику пажњу, а показало се и да су хемијски експерименти прави хит.

Поставке које су такође биле запажене су "Лабораторија за разоткривање митова" Факултета за физичку хемију, затим интерактивна поставка инспирисана мисијом "Аполо 11" као, и "Свакодневица пуна заблуда" Хемијског факултета.

 

 

"Научнофантастична бина", смештена у хали 5, угостила је научнике из целог света, који су за окупљене током целог дана изводили експлозивне научне шоу-програме.

Фестивал ће трајати до недеље, а цена једнодневне карте је 500 динара, а деца узраста до пет година моћи ће бесплатно да посете ову манифестацију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радојичић: Топли домови грађана приоритет за Град Београд


 

ЕВОЛУЦИЈА МАЈМУНА

На овогодишњем сајму посебно је занимљива поставка Природњачког центра Србије из Свилајнца, са темом "Еволуција од Африке до Европе". Она приказује еволуцију човеколиких мајмуна, од самог настанка до данас. Такође, направили су поређење између афричких и европских животиња, па посетиоци могу да разјасне у чему се разликују срндаћ и антилопа.