ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је у уторак манифестацију "Ти можеш", поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, за ученике школа за образовање и васпитање деце са сметњама у развоју у Малом позоришту "Душко Радовић".

- Присуствујемо дивној продајној изложби коју су приредила ова деца и позивам све Београђане да купе украсе и друге ручно израђене предмете који ће улепшати простор и надолазеће празнике - рекао је први човек града.

Прочитајте још - Деца са сметњама у развоју чекају зубара - месецима

Радојичић је истакао да у овом тренутку постоје лични пратиоци за 435 деце, као и да 67 особа користи услуге персоналног асистента. Уведен је и дневни боравак за 600 деце у 15 дневних боравака, као и да је једна од нових услуга у граду и "Предах смештај", којом је породицама омогућено да децу са сметњама у развоју сместе до 40 дана годишње у овој установи.

ВЕЋА СРЕДСТВА ЗА ОСОБЕ А ИНВАЛИДИТЕТОМ

ПОВОДОМ обележавања Међународног дана особа са инвалидитетеом, у уторак је у Скупштини града, одржана конференција на којој је најављено да ће град Београд и током наредне године наставити да води бригу о особама са инвалидитетом.

Током претходне три и по године постављено је 300 рампи и 12 рукохвата кроз програм "Београд без баријера", нагласио је заменик градоначелника Горан Весић. Он је такође рекао да је важно да урадимо све као друштво, како би се особе са инвалидитетом осећале прихваћено.

Фото Беоинфо

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, нагласила је да ће Буџет града Београда у 2020. години, када је у питању социјална заштита, бити већи за 140 милиона динара, што значи више издвојених средстава за пројекте и удружења особа са инвалидитетом.

На конференцији је била и извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић, која се захвалила челницима града јер подржавају све процесе унапређења живота ове групе грађана.