ФЕСТИВАЛ науке под слоганом "Разоткривање" одржаће се 13. пут на Београдском сајму од 5. до 8. децембра у халама 3, 3а и 5. Највећа манифестација у области промоције науке и образовања окупиће више од 650 научника и научних комуникатора са више од 60 поставки из целог света. Овогодишњи догађај биће посвећен разоткривању заблуда и митова уз помоћ науке и њених достигнућа.

Главни фестивалски програм "Наука без престанка" провешће све заинтересоване кроз низ изазова и експеримената, са циљем да разоткрију преживеле митове, отклоне све заблуде и објасне позадину многобројних сујеверја.

Прочитајте још - Од Звездарске шуме преко стратосфере до Гроцке: Погледајте како је Србин фотографисао Земљу из свемира (ФОТО)

- Уз помоћ науке потрудићемо се да разоткријемо заблуду о зрачењу коју ћемо проверити кроз "Радиоактивну собу", где посетиоце чека цртање УВ бојама и заблуду о томе да ли је Земља округла или је равна плоча. Открићемо и колико је дувански дим штетан, као и у коликој мери можемо да користимо антибиотике - истакао је главни програмски координатор фестивала Ненад Зарић

Главна фестивалска "Научно-фантастична бина" угостиће у хали 5 научнике из целог света, па ће се на сцени смењивати експлозивни научни шоу-програми.

И ове године основци и средњошколци из целе Србије у оквиру фестивалске зоне "Експертинејџер" представиће своје генијалне изуме, вештине и знања.

НИС: "ЗНАЊЕ ПОКРЕЋЕ"

ГЕНЕРАЛНИ спонзор овогодишњег Фестивала је Компанија НИС, која ће се представити поставком под називом "Знање покреће". У овом кутку посетиоци ће имати прилику да се нађу у улази истражитеља у оквиру НИС Escape room, а биће представљена и два експеримента - са летећим тањирима и мерењем тежине на планетама Сунчевог система.