Одборници усвајају буџет за 2020. годину: Од 143 милијарде, највише иде Лазаревцу

М. СТАНОЈКОВИЋ

29. 11. 2019. у 06:30

Одборници усвајају буџет за 2020. годину: Од 143 милијарде, највише иде Лазаревцу

Фото П. Митић

Вождовац добио највеће повећање у односу на 2019 - 350 милиона динара
ГРАДСКИ одборници на седници, која се одржава данас 29. новембра, усвојиће одлуку о буџету града за 2020. годину који ће износити око 143 милијарде динара, 20 милијарди више у односу на претходни. За градске општине укупно ће бити издвојено око 14,5 милијарди динара, за око милион и по више него 2019. Најбогатија општина ове године биће Лазаревац са 1,4 милијарде.

Улагање у путну инфраструктуру за наредну годину планирано је у износу од око 53,5 милијарди динара, што је за око 14 милијарди више у односу на 2019, када је одвојено око 39 милијарди динара. Издвајања за комуналну делатност већа су за скоро две милијарде динара. Новац намењен за културу приближно је исти као и у претходном буџету, односно око пет милијарди динара. Предшколском образовању иде 18 милијарди, док основном и средњем око 7,5 милијарди динара.

Када је реч о касама општина, прво и друго место заротирали су Лазаревац и Обреновац, па је, тако, Лазаревац ове године са буџетом већим за око 226 милиона динара најбогатији, док је на другом месту Обреновац, који, иако му је каса умањена за 19 милиона динара, на другој позицији. Вождовчани ће за улагања имати чак 350 милиона динара више него раније, па су трећа најбогатија општина. Палилулци су изборили четврту позицију и буџет већи за 70 милиона динара.

Прочитајте још - Позив грађанима да дају своје предлоге: Буџет града највећи у историји

Највеће повећање добио је Вождовац, док је Стари град и ове године уз повећање од 45 милиона динара и даље на зачељу листе. Новом Београду намењено је свега око 660 милиона динара. По свему судећи, највише су се "опариле" приградске општине, па је, тако, на петом месту Гроцка са нешто више од 900 милиона динара.


Осим о најважнијој одлуци Града, расподели новца, на седници Скупштине биће усвојена одлука да за друго дете породица добија 10.000 динара.

"ТАШМАЈДАН"

НА дневном реду су о одлука о градском првобранилаштву, повећању основног капитала Спортског центра "Ташмајдан". Одлучиваће се и о ценовнику услуга организационих јединица Градске управе Града Београда и успостављању сарадње између Београда и Беча.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације