На сутрашњој седници Скупштине града Београда наћи ће се предлог да Улица Емила Першке, некадашњег званичника режима Независне Државе Хрватске, буде промењена у Тараишку улицу.

На данашњој седници Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда усвојен је предлог за хитну измену назива Улице Емила Першке и упућен је у скупштинску процедуру.

Прочитајте још: Ни после пет дана нико не преузима одговорност: Дрво пало на кућу породице на Палилули, сад и друго прети да се обруши!

У сарадњи са општином Чукарица, а на основу достављене иницијативе грађана, улица ће бити преименована у Тараишку улицу, саопштено је из Службе за информисање.

У образложењу иницијативе грађана се наводи да је Тараиш део насеља у Железнику на градској општини Чукарица у чијој се близини и налази предложена улица која би понела то име.

Иначе, улица којој је додељен назив по Емилу Першки именована је у оквиру пројекта "Ажурирање адресног регистра" због постојања потребе да се улица именује, с обзиром на то да је постојала као крак постојеће Улице Стевана Филиповића.

Улица народног хероја Стевана Филиповића остала је непромењена, док су попречни краци, између осталог и поменута улица, морали да добију званичне називе.

Тако ће један крак који је првобитно назван по Емилу Першки бити преименован у Тараишку улицу, а главни део Улице Стевана Филиповића задржао је непромењен назив.