ЖИТЕЉИ Доњег Дорћола у среду увече су се поново окупили и прошетали од Гундулићевог венца до Венизелосове како би изразили незадовољство због изградње тролејбуске контактне мреже до будуће окретнице у Дунавској улици. Градски челници, како тврде, нису одржали обећање о стопирању радова. Урбаниста Марко Стојчић каже да договор постигнут у уторак нису прекршили и да су радови обустављени у Венизелосовој, Жоржа Клемансоа и на Гундулићевом венцу, јер су то улице због којих су се грађани бунили, и да се радови настављају у Таковској и Цвијићевој.

- Становници овог краја неће се повући са улица и дозволити даље радове - поручили су учесници протеста. - Позивамо надлежне институције да се изјасне о нашим захтевима да се покрене јавна и стручна расправа, на нивоу целокупног Старог града и Дорћола у вези са проблемом измештања саобраћаја са Студентског трга. Тражимо и да нам се овога пута дају писане гаранције да ће радови бити обустављени до постизања договора о захтевима.

Марко Стојчић, са којим су представници Дорћолаца у уторак имали састанак, каже за "Новости" да су они свој део договора испунили и да су радови стопирани на пет дана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Савски трг: Радови најпре испред станице


- Обећали смо им и да ће стручне службе Секретаријата за јавни превоз поново обићи ту трасу како би се уверили у наводе суграђана. Секретар Јовица Васиљевић је то са својим тимом урадио. Договор је био да суграђани дају пројектни задатак и да направе предлог другачији од нашег за будућу тролејбуску мрежу - наводи Стојчић.

Пролетос је Стојчић дао налог Дирекцији за градско грађевинско земљиште да се измени добијена дозвола за извођење радова, односно да се измени тролејбуска траса.

- Према првобитном пројекту тролејбуси је требало да пролазе Гундулићевим венцем. Суграђани су тада скупљали потписе и добио сам информацију да се буне због проласка возила туда, па сам дао налог да се траса настави Венизелосовом до Жоржа Клемансоа - каже Стојчић.


СЕКУ ШЕСТ СТАБАЛА


ТРОЛЕЈБУСКА контактна мрежа до терминуса у Дунавској обухвата изградњу нове исправљачке станице на углу Цвијићеве и Драже Павловића и изградњу око два километра контактне мреже трасом улица Цвијићева, Венизелосова, Жоржа Клемансоа и Дунавска.

- На траси од два километра биће потребно уклањање шест стабала, а тротоари ће бити опсецани на местима где се постављају стубови контактне мреже - кажу у Дирекцији за грађевинско земљиште.