Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је данас трилатерални састанак са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем. Након састанка, Зоран Радојичић је рекао да изузетно цени рад градоначелника Новог Сада и градоначелника Бањалуке, који на један одмерен и принципијелан начин воде политику на добробит својих грађана.


На овом трилатералном састанку разговарали смо о темама које су интересантне за сва три града, разменили искуства и направили план о будућој сарадњи. Причали смо о екологији, јер сва три града имају сличне проблеме. Сви радимо на изради акционих планова „зелених” градова и поредећи те планове, видећемо докле смо стигли, једни у односу на друге, али и на свет – истакао је градоначелник Зоран Радојичић, који је упознао госте са кандидатуром Београда за „Зелену престоницу Европе” 2022. године.


Он је додао и да је једна од тема разговора била буџет и, како је нагласио, сложили су се да сви имају знатно веће буџете, што је допринос Републике Србије и Републике Српске, као и да никад буџети три града нису били већи.


Важно је да грађани Бањалуке, Новог Сада и Београда осете то. Осим великих инфраструктурних пројеката, који на индиректан начин утичу на квалитет живота, морамо водити рачуна о сваком појединцу – рекао је Зоран Радојичић.


Он је додао да су разговарали и о културној сарадњи, предстојећим празницима и градској организацији прославе у сва три града.


Ову сарадњу наша три града морамо да наставимо и на сваком од следећих састанака можемо да дефинишемо по једну тему о којој ћемо причати. Већ смо дефинисали и термине и теме, а то су, с једне стране, велики инфраструктурни пројекти, како бисмо једни другима дали сугестије и савете, а с друге културна и бројни други облици сарадње. Један од нових састанака у Београду биће посвећен и унапређењу наших градова у еколошком смислу – истакао је градоначелник Београда.
Милош Вучевић је захвалио градоначелнику Београда на иницијативи за данашњи сусрет и изразио уверење да ће се и сви наредни састанци тицати побољшања и утицаја на квалитет живота грађана.


Наредни састанак биће почетком следеће године у Новом Саду, када ће доминирати теме из области културе. Сви смо отворени и спремни да поделимо и добра и лоша искуства. Поред великих инфраструктурних пројеката и приче о економији, закључак је да је у фокусу брига за грађане и решавање малих, свакодневних проблема. Грађани морају да осете бољитак у свакодневном животу – навео је Вучевић.


Половином следеће године, градоначелници ће одржати састанак у Бањалуци, а тада ће доминирати теме из области инвестиција и економије.


Прочитајте још: Градоначелници Београда и Тиране разговарали поводом стравичних земљотреса: Радојичић упутио саучешће и понудио помоћ


Игор Радојичић је такође захвалио градоначелнику Београда на изванредној прилици за размену искустава.


Ово је први пут не само за нас тројицу персонално, него мислим и генерално да су градоначелници три српска центра заједно на једном месту и да уговарају конкретне методе сарадње. За Бањалуку ово је била добра, интензивна и развојна година, са читавим низом пројеката у оквиру неколико блокова, међу којима су „Бањалука се гради”, са фокусом на инвестицијама, и „Бањалука људског лица”, са пројектима који се тичу младих, деце, инвалида, старих, здравства, безбедности – рекао је Игор Радојичић.
Он је подсетио да је Бањалука град побратим и са Новим Садом и са Београдом, наглашавајући да су сва три града у процесу „зелених градова”, мреже коју је подржао ЕБРД и бројне друге европске и светске организације. Игор Радојичић је закључио да су тројица градоначелника ту да сублимирају оно што већ постоји међу грађанима, који су спојени „нераскидивим породичним, пријатељским, пословним везама”.