ДОК надлежне комуналне службе утврде ко је власник парцеле на којој труло стабло прети да се обруши, угрожени суграђани хватају се укоштац са бескрајном процедуром. Инцидент који се у суботу увече догодио на Сланачком путу у општини Палилула, када је топола висине 30 метара са неуређене површине пала на кров куће породице Косовац, показује колико је дуг пут од пријаве до уклањања "ничијег" стабла.

И док је породица Косовац у понедељак чекала Комисију за процену штете да попише све што је топола уништила у домаћинству, стрепели су да ће им још једно стабло пасти на дом. Кажу да су већ неколико пута "Зеленилу" указивали на оштећена стабла прекопута своје куће, али одговора није било.

Ничија стабла, укратко, ничија су брига. Како кажу из ЈКП "Зеленило Београд", површине које нису обухваћене Програмом редовног одржавања ове службе мора да негује корисник или власник парцеле. Коме припада површина, може се утврдити увидом у катастар непокретности Републичког геодетског завода. Међутим, ако стабло није у регистру одржавања "Зеленила", почиње мукотрпан процес.

- За површине где није јасно ко је корисник или власник, грађани се могу обратити комуналној инспекцији општине на којој се стабло налази - објашњавају у "Зеленилу". - У свим случајевима када суграђанин сматра да је неко стабло небезбедно, потребно је то пријавити Центру за информисање ЈКП "Зеленило Београд". Провером ће бити утврђено да ли је стабло у нашем систему одржавања или не. Уколико јесте, наше екипе ће одмах интервенисати. Ако није, суграђанин ће добити даља упутства за кораке које је потребно предузети како би се интервенисало.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Поправите зграду уз помоћ Града: Кредити за бесповратно суфинансирање радова од Нове године


До сече ризичног дрвећа, очигледно, дуг је пут. Неопходно је прво пријавити стабло, после чега следи провера у регистру "Зеленила". Уколико га нема тамо, неопходно је да суграђани прате инструкције ове комуналне службе. И да стрепе од сваког налета кошаве. Мада, чим неко стабло падне, без обзира на то где се налази, дежурне екипе "Зеленила" долазе и уклањају дебло.


ДЕЖУРНИ БРОЈ

ИЗ ЈКП "Зеленило Београд" наглашавају да им суграђани могу пријавити ризична стабла на број 011/2630 506 или послати допис путем адресе инфо@зеленило.рс. Позивање дежурне службе могуће је и преко градског Центра за обавештавање, дежурне инспекције и МУП.