СПОРТСКИ клубови најчешћи су "закупци" простора у школама, мада су дворишта и учионице интересантни и филмаџијама. Кадрови из београдских осмолетки могу се видети у филму "Млада Босна" и актуелној серији "Група". За издавање простора не постоји јединствени "ценовник", већ свака школа има своју калкулацију трошкова, а предложену цену мора да верификује и школски одбор. Новац, који зараде на име издавања простора, школе улажу искључиво у куповину наставних средстава и других потрепштина.

Прочитајте још: Град преузима одржавање јавне расвете у престоници, увешће се и даљинско управљање

Законска процедура налаже да, пре уласка у процедуру јавне набавке за издавање простора, школе морају да добију "зелено светло" од Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Следи објављивање огласа у штампаним медијима. "Печат" на избор клијента мора да стави и школски одбор. Уговор се потписује за једну школску годину, а јавни тендер се објаваљује, обично, половином августа, пре него што почне школска година. Коришћење школског простора је могуће само после редовне наставе, у вечерњим часовима.

- Од издавања простора за пекару и књижару, на годишњем нивоу, школа приходује око 750.000 динара - каже Јасмин Николовски, директор Гимназије "Патријарх Павле". - Осим за куповину наставних средстава, новац користимо и да надоместимо зараде колегама који нису у наставном кадру. Пошто се повећање плата односи само на наставнике, део зарађеног новца од издавања простора одлази на повећање зарада тим колегама.

Директор ОШ "Дринка Павловић" Јоле Булатовић каже да се у школи издају мала и велика сала, као и учионице, школи "Архимедес" и то само викендом. Он додаје да је, током летњег распуста, екипа серије "Група" снимала сцене у школском дворишту, канцеларији секретара и фискултурној сали. "Зарада" се троши за куповину маркера, папира, сунђера, али и књига које се додељују најбољим ученицима. На филмском платну појавила се и "сценографија" из ОШ "Краљ Петар Први", у кадровима филма "Млада Босна".

- Фискултурну салу издајемо школама одбојке, кошарке, каратеа, фолклора - каже Миомир Драгаш, директор ОШ "Иван Горан Ковачић". - Финансијским планом је предвиђена намена новца, искључиво за школске потребе. Имамо одличну сарадњу за Секретаријатом за образовање и дечју заштиту, све за шта смо поднели захтев смо и добили, па новац од издавања користимо за неке потрепштине попут средстава за хигијену, креда...

ЦЕНОВНИК

НА калкулацију трошкова издавања утичу многобројни фактори - опремљеност сале или другог простора који се издаје, локација на којој се школа налази, па је у централним градским општинама и "кирија" већа. Такође, ценовник зависи и од термина када се тренинзи одржавају, па су они у раним вечерњим часовима јефтинији од каснијих.

Простор се издаје на сат, а цена се креће од 1.200 до 2.400 динара по сату.