ИЗМЕНОМ статута град Београд је преузео неке надлежности од општина међу којима је и улична расвета. То значи да ће од следеће године ЈКП "Јавно осветљење" бити надлежно за одржавање уличног осветљења свих 17 општина. Такође од 1. јануара започеће процедура преласка стубова из надлежности ЕПС у руке Града.

Прочитајте још: Тротоари готови до фебруара: Путари почели да сређују пешачке стазе и паркинг простор у Улици Џорџа Вашингтона

Дугогодишњим проблемима са одржавањем уличне расвете у ободним деловима очигледно се назире крај. Али, то не значи да ће светло да засија "сутра".

- У току је поступак преузимања система јавног осветљења између града Београда и ЕПС - потврдио је за "Новости" директор ЈКП "Јавно осветљење" Александар Цинцар Попоски. - У наредном периоду тежимо да сам систем паљења и гашења светла пређе са ЕПС на Град Београд, а за то ће бити потребно годину до две.

Досад је рубним општинама "Електродистрибуција Београд" наплаћивала утрошак за расвету, док је централним локалним самоуправама те трошкове плаћао Град Београд преко Секретаријата за енергетику. Мењањем Статута улично осветљење свих београдских општина ће званично прећи у надлежност града, те ће убудуће за њихово одржавање бити задужено ЈКП "Јавно осветљење", а локалне самоуправе ће имати више средстава које ће моћи да искористе за друге ствари.

Према речима нашег саговорника, када комплетна надлежност пређе у руке ЈКП "Јавно осветљење", у плану је увођење даљинског система за управљање јавном расветом. Тиме би се трошкови потрошње електричне енергије и одржавања осветљења смањили у знатној мери, и лакше би се контролисала места квара.

ОДРЖАВАЊЕ И ШИРЕЊЕ МРЕЖЕ

ЗБОГ плаћања утрошка из свог буџета, приградске општине нису имале довољно средстава да на адекватан начин одржавају и шире постојеће мреже на својим територијама. Променом Статута житељима ободних општина живот ће постати далеко комфорнији.