Дом здравља у Винчи од 2021? Око 15.000 житеља овог дела града мораће и даље да чека боље услове лечења

Ј. ДИНЧИЋ

22. 11. 2019. у 09:15

Пројекат здравствене установе чека резултате ревизије

Дом здравља у Винчи од 2021? Око 15.000 житеља овог дела града мораће и даље да чека боље услове лечења

Будући изглед здравствене установе у грочанском насељу

РУШЕЊЕ здравствене станице у Винчи, као и почетак градње новог објекта, најављивани почетком године, нису близу. Иако је идејни пројекат завршен и послат на ревизију надлежним институцијама, одговор се још чека.


Надлежни из ГО Гроцка за "Новости" објашњавају да тренутно ништа није у њиховој надлежности. Такође, наводе да датум почетка радова зависи искључиво од прибављања сагласности Министарства здравља и Канцеларије за управљање јавним улагањима која ће бити финансијер.


- Завршен је урбанистички пројекат који је прошао јавну расправу, а Комисије за планове града Београда га је усвојила - објашњавају надлежни из ГО Гроцка. - Планирано је да, ако све протекне по плану, радови на изградњи почну до краја 2020. године.


Међутим, док не започне изградња нове амбулантне станице, које ће простирати на 2.600 квадратних метара, око 15.000 становника из овог грочанског места принуђено је да се лечи у изузетно лошим условима. Привремена барака у којој је смештена ова здравствена установа подигнута је још 1986. године. Кров је почео да прокишњава, одељење педијатрије полако тоне, а прилазних стаза готово да више и нема. Додатни проблем ствара и пијаца која је смештена уз зграду, и то на месту које је било предвиђено за паркинг, због чега је немогуће да пацијенти паркирају своје аутомобиле у близини.План надлежних је да са почетком радова и тржница буде у потпуности срушена, а нова изграђена у непосредној близини. Из ГО Гроцка истичу и да је засада сигурно само да ће нова здравствена станица бити изграђена на месту постојеће, која се налази у Улици Саве Ковачевића. Привремени монтажни објекат биће у потпуности срушен. Када грађевински радови отпочну планирано је да здравствене услуге пацијената који се овде лече буду распоређене у домовима здравља у Калуђерици и Гроцкој.


Диспанзер у Винчи


ПЛАН НОВЕ ЗГРАДЕ


ПРЕМА медицинском програму, новоизграђена здравствена станица поседоваће службу за заштиту мале, предшколске и школске деце, жена и одраслих грађана. Просторије за радиолошке и ултразвучне прегледе, лабораторијске дијагностике и стоматолошку ординацију. Планирано је и да у једном крилу буду смештене ординације за физикалну и интерну медицину, офталмологија и заштита менталног здравља.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Branka Maslar

22.11.2019. 13:06

Zavidim im,mi smo na Bez.Kosi potpisivali d a zelimo DOM ZDRAVLJA jer svi imamo kartone po celom Beogradu,a oni sad hoce ni manje ni vise 3 ambulante da zidaju.Kad se posecemo na prst da ima ko da nas previje a za ultra zvuk opet u stari dom zdravlja.Zavidim vam

Leštanac

22.11.2019. 20:42

Ma šta će tim "seljacima" zdravstvena stanica". Važno je da se centralnim opštinama grada Beograda, gradi, ruši i ono što je dobro, nebili se nešto "bolje" izgradilo. Novinar zaboravlja da je to zdravstvena ustanova za dva velika naselja, Leštane i Vinču. Da samo Leštane ima oko 15.000 stanovnika, a Vinča? I sa ovom ustanovom biće kao i sa školom. "Ne lipši magare do zelene trave". A, šta će bolesni i nemoćni da pošaće 5-6km do Kaludjerice ili 10km do Grocke. Nema veze.