НА мети паса луталица у престоници се од почетка године до краја октобра нашло 2.835 грађана, а само у току прошле недеље забележено је чак пет напада у којима су власнички пси угризли децу. Према евиденцији Секретаријата за комуналне и стамбене послове, због повреда невласничких паса на јавним површинама за десет месеци, 163 захтева су се односила на децу.

Од укупног броја повређених, у чак 384 случаја радило се о повредама које су нанели власнички пси. Међутим, од почетка године након увиђаја ветеринарских служби, није урађена ниједна еутаназија паса због повреда које су наносили грађанима.


- Када неодговоран власник пусти пса на улицу, онда је реч о новој средини и ту је присутан страх јер се пас нашао у условима на које није навикао и свака нова ситуација по њега делује опасно - објашњава, за "Новости", Будимир Грубић, директор ЈКП "Ветерина Београд". - Пси који су на улици ретко када ће напасти пролазнике осим у ситуацији када осете да је њихова безбедност угрожена. И пси се плаше, а страх је један од основних узрока нежељених ситуација.


Иако их многи називају луталицама, ови пси су такође власнички. По пријавама грађана, запослени у ЈКП "Ветерина" их склањају са улице, стерилишу, вакцинишу и чипују. Како су места у азилима попуњена, након зоохигијенских услова одређени број се поново враћа на улицу. Међутим, надлежни кажу да улични пси ретко нападају пролазнике. Чин уједа се догађа у тренутку када нешто испровоцира животињу те изазове такву реакцију код ње.


Прочитајте и: Država plaća uslugu advokata: Građani hrle po besplatnu pravnu pomoć


Такође, истраживања агенције Animal friends, која су недавно спроведена, показују да је лабрадор најопаснија раса код које постоји могућност да угризе некога. Одмах иза лабрадора налазе се немачки овчари, бултеријери и шкотски овчари. Један од разлога зашто је највише угриза лабрадора је и чињеница да су они прилично популарани као кућни љубимци, тако да их сразмерно има више од свих осталих раса. Међутим, у недавно забележеним случајевима у Јајинцима и у Котежу, нападачи су били амерички стафорди.


УЈЕДИ КОШТАЛИ 13 МИЛИОНА ДИНАРА

У ТОКУ 2018. године у престоници је на мети било 1.338 Београђана. Од тога, захтев за надокнаду штете поднела је половина броја, а од оних који су затражили, око 70 одсто добило је новац од Града. У те сврхе Град је исплатио нешто више од 13 милиона динара.