ГРАДСКИ штаб за ванредне ситуације на територији престонице, по свему судећи, спрема се за предстојећи снежни период. Иако првог белог покривача нема још на видику, издата је наредба о спровођењу активности општинских штабова и кризних тимова за ванредне ситуације у зимским условима и већ се зна колико је потребно људства, алата, као и када ће со почети да се дели суграђанима.

Две радне машине са гуменим раоницама минимум су који је неопходан да све престоничке општине обезбеде, када прве снежне падавине почну. За потребе чишћења снега и леда у обавези су да ангажују запослене из свог делокруга рада и 50 људи преко омладинских задруга у зимским условима. Они ће бити први на терену када снег завеје, створи се поледица и када почне ледена киша.

- У погледу алата, општински штаб је у обавези да обезбеди по 100 комада лопата, исто толико лопата за снег и разбијача снега. За правне субјекте потребан је алат за рад јединица цивилне заштите опште намене - стоји у наредби Градског штаба.

Када први лед окује прилазе зградама, кућама и улице, за суграђане ће бити обезбеђена и средства за спречавање поледице. Како је наложено општинским штабовима за ванредне ситуације, најкасније до 15. децембра дужни су да грађанима поделе индустријску со.

Прочитајте и: Samo vozila do 3,5 tona kroz pešačku zonu: Kamioni teži od propisanog danju ne mogu da saobraćaju prometnim ulicama

Да не би били у ситуацији да се не зна шта је чија надлежност, општински штабови дужни су да доставе тачан списак површина које чисте у зимским условима.

Да ли ће ова благовремено дата наредба бити испоштована у корист грађана, биће видљиво тек када први снег затрпа престоницу.

БРИГА О РЕКАМА

ОПЕРАТИВНИ план зимске службе за сезону 2019/2020. израдио је заменик начелника Градске управе Града Београда Дарко Главаш. Јавно водопривредно предузеће "Београдводе", у координацији са ЈВП

"Србијаводе" и МУП, планираће и предузеће одговарајуће мере у случају опасности од леда на рекама, и у ситуацијама редовне одбране од леда.