ИЗМЕЊЕНА одлука о снабдевању услужних објеката, које ће моћи да се врши од 20.00 до 7.00 наредног дана, званично ће ступити на снагу 1. децембра, а односи се само на оне објекте који немају обезбеђено паркинг-место. Пропис се односи на територију централних општина, док су Барајево, Сопот, Гроцка, Лазаревац, Обреновац и Сурчин изузети.

Такође, новим решењем које је издао Секретаријат за саобраћај утврђено је да се камиони дозвољене масе изнад 12 тона до малопродајних објеката који имају паркинг могу кретати само од 9.00 до 14.00 и од 18.00 до 7.00. Возила до 3,5 тона могу да снабдевају продавнице које имају паркиралиште током целог дана. За оне камионе који прелазе дозвољену масу од 3,5 тонa на снази је забрана кретања прометним градским саобраћајницама од 7.00 до 20.00. Како би стигли до објеката са паркинг-местом у ужем градском језгру, мораће да користе алтернативне правце али и да избегавају улице Кнеза Милоша, Таковску, Коларчеву, Теразије, Краља Милана, Славију, Васину и Југ Богданову. Овом трасом могу возити само од 20.00 до 7.00.

Прочитајте још - Плато тек кад и пешачка зона

- У улицама пешачке зоне, које су одређене посебним актом Секретаријата за саобраћај, снабдевање од 6.00 до 9.00 могу обављати само мања возила, односно она до 3,5 тона - наводи се у решењу. - Њихово кретање се мора одвијати по тачно утврђеној траси, а брзина возила не сме да угрози кретање пешака.

Теретна возила која снабдевају градилишта то ће убудуће моћи да обављају само у периоду од 9.00 до 14.00 и од 18.00 до 7.00, док ће мешалицама за бетон приступ бити омогућен нон-стоп. На снази ће и даље бити забрана за кретање теретних возила изнад 3,5 тона у Бранковој и преко Старог савског моста.

Такође, Одлуком о комуналном реду прописана је новчана казна од 5.000 динара ако се заустављањем, паркирањем и остављањем возила омета коришћење улице, односно онемогућава одвијање саобраћаја. Да ли ће се висина прописаних казни мењати, засада није познато.

КАЗНЕ И ЗА ЗАУСТАВЉАЊЕ У ДЕСНОЈ ТРАЦИ

КОМУНАЛНИ милиционари од 1. децембра стриктно ће кажњавати возаче који заустављају своје аутомобиле у десној коловозној траци са сва четири упаљена мигавца. Најављено је и да ће почетком следеће године Град почети да ради и на доношењу нових одлука које треба да допринесу бржем и ефикаснијем функционисању саобраћаја. Биће постављене и камере које ће покривати све најважније улице и снимати бахате возаче.