СТУПАЊЕМ на снагу новог закона о бесплатној правној помоћи, грађани су 1. октобра добили прилику да од локалне самоуправе добију адвоката, ког ће платити држава. Ову услугу у Београду пружаће општине, од којих је већина већ оформила правни тим, или је поступак његовог оснивања у току, који ће бити на услузи онима слабијег материјалног статуса или припадницима рањивих група.

Иако су Београђани и до сада у појединим општинама могли да добију правну консултацију, у случају да им је потребно објашњење неког прописа, сада је та услуга подигнута на виши ниво. Бесплатно ангажовање адвоката, који би их заступао на суду, суграђани су већ почели да користе. Колико је ова услуга била потребна, говори и податак да је од почетка примене Закона само на општини Вождовац она коришћена 200 пута.

- Већ годинама имамо Одсек за правну помоћ, који свакодневно прима грађане и даје усмена, а по потреби и писана упутства у вези са остваривањем њихових права - кажу у Општини Вождовац. - Законом је сада предвиђено да грађани поднесу захтев са потребном документацијом и на основу њега се доноси решење о признавању или одбијању бесплатне правне помоћи. Ако грађани не испуне услов за добијање адвоката, увек могу да добију бесплатан савет.

Грађани одлазе у општину и службенику који је добио акредитацију подносе захтев. Уколико се захтев уважи, он се шаље у адвокатске канцеларије по редоследу са списка, који је дала Адвокатска комора Београда.

Прочитајте још - Бесплатна правна помоћ од уторка доступна грађанима

- Око стотинак грађана Сурчина месечно затражи правну помоћ. Од почетка примене закона, углавном се помоћ односила на пружање правних савета, док је десетак грађана тражило помоћ за састављање различитих врста поднесака. Свака локална самоуправа планира за себе буџет у ову сврху - напомињу из ГО Сурчин.

И житељи Палилуле имају где да затраже адвоката. Од почетка октобра, било је 140 остварених захтева. Општина Чукарица ће ову службу имати од среде, 20. новембра.

- И раније смо грађанима нудили бесплатни правни савет, али сада закон прецизира за различите категорије грађана шта је све потребно да доставе од документације како би им захтев био испуњен - рекли су из Општине Чукарица.

Право на бесплатно ангажовање адвоката, у складу са Законом о бесплатној правној помоћи, имају корисници социјалне помоћи или дечјег додатка, па чак и особе које нису у овој категорији, али би у случају да плате адвоката постале социјални случајеви. Такође, услугу могу добити рањиве групе, међу којима су жртве насиља у породици, тражиоци азила, особе са инвалидитетом, избеглице и други.

ОБРАЗАЦ И ДОКУМЕНТАЦИЈА

ГРАЂАНИ образац захтева могу добити у својој општини, док неопходну документацију прибављају сами. Рок за одговор надлежних је до осам дана, а у хитним случајевима три дана.

Иначе, и раније су Одељење за опште и нормативне послове ГО Чукарица, и услужни центар у Железнику на сличан начин помагали суграђанима. У просеку је годишње ову услугу користило више од 2.500 Чукаричана, а од почетка октобра њих око 400.