Прати се стање на терену: Тролејбус 28 није отписан?

М. С.

20. 11. 2019. у 08:06

Прати се стање на терену: Тролејбус 28 није отписан?

Само тролејбус 29 саобраћа преко обновљеног Трга републике Фото П. Митић

Секретаријат за јавни превоз ће урадити додатна контролна снимања на траси од Студентског трга до Звездаре

НАКОН што је градоначелник Зоран Радојичић затражио да се преиспита укидање тролејбуске линије 28, која је спајала Студентски трг и Звездару, Секретаријат за јавни превоз размотриће предлог и урадиће контролна снимања. Како за "Новости" објашњава секретар Јовица Васиљевић, њихове досадашње анализе показују да нема потребе за враћањем тролејбуса, али да ће свакако уважити захтев. Грађани су покренули онлајн петицију за враћање линије 28 коју је досада потписало око 3.000 људи.

Овлашћени службеници Секретаријата за јавни превоз протекле недеље у јутарњим и поподневним шпицевима пратили су стање на терену на репрезентативним стајалиштима. Анализа је показала да су после укидања линије 28, остале линије довољне за постојећи капацитет путника у том делу града.

- Истраживања су показала да су измене у функционисању јавног превоза оправдане - наводи Васиљевић. - Секретаријат за јавни превоз ће и даље пратити усклађеност капацитета линија са превозним захтевима путника, а нарочито оних линија које саобраћају деловима трасе некадашње линије 28, односно линија 40 и 77, које су сада појачане.

Прочитајте још - Троле са Дорћола селе се уз ауто-пут

Иако су резултати досадашњих снимања показали оправданост укидања, у наредним данима очекује се други круг контроле.

- Наравно да ћемо да узмемо у разматрање захтев и у наредним данима ћемо да поновимо снимање, нећемо да се ослонимо само на једну недељу - објашњава секретар за јавни превоз. - Снимаћемо ситуацију током радних дана, када има највише путника. Људи обучени по методологији Саобраћајног факултета бележе стање на стајалиштима у вези са попуњеношћу аутобуса, да ли сви путници могу да уђу или неки остају ван превоза. Потом се фотографишу та места и обрађују подаци.

Линија 28 уведена је у послератном периоду и саобраћала је од Звездаре до Студентског трга непрекидно до почетка новембра, када је без икакве најаве укинута.

РАСТЕРЕЋЕЊЕ ТРГА РЕПУБЛИКЕ

УКИДАЊЕ тролејбуске линије 28 правда се потребом да се смањи број габаритних возила која пролазе Тргом републике. Ова линија уведена је после Другог светског рата и годинама се преклапала са тролејбусом 40 и аутобусом 77. Ово је Звездарцима била директна линија до центра града. Многобројни грађани сматрају да ни појачане линије 77 и 65 не могу да "покупе" све путнике који полазе из Чингријине и возе се до Студентског трга.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Србољуб Крајишник

24.11.2019. 15:00

@Мр Радомир Шћепановић - Аферим професоре !!! Какво "преклапање" са линијама 40 и 77 ????? Да ли су вајни стручњаци икад сели у двадесет осмицу, нпр., од Градске болнице па до Студентског трга или обратно ??????????

Mima

21.11.2019. 20:11

A kako ce se moja porodica uklopiti u vase istrazivanje?! Ja pesacim do mame koja zivi na Dorcolu, a ona kod mene ne dolazi, jer cak nema ni tramvaj kao opciju zbog raskopavanja poteza 27.mart - Dusanova. Dakle, moje "muke" se nece pojaviti u vasem izvestaju. Sramota!