Грађани Земуна у оквиру пројекта "Да се гради и ради по твом" изгласали су да желе реконструкцију једног од прилазног степеништа до куле Гардош, та реконструкција је завршена, а нови прилаз до куле обишли су данас министар финансија Синиша Мали и председник општине Земун Дејан Матић.

Пројекат "Да се гради и ради по твом", током којег су грађани Београда сами предлагали и бирали радове на својим општинима, започето је на иницијативу министра Малог, у време када је био градоначелник Београда.

"Реконструисано степениште до куле Гардош урађено је у оквиру пројекта који смо покренули пре неколико година "Да се гради и ради по твом", где смо дали прилику свим грађанима у свим општинама да кандидују пројекте за које сматрају да су најважнији у њиховом комшилуку. Један од пројеката на територији Земуна било је ово степениште", рекао је Мали новинарима након обиласка завршених радова на кули Гардош.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Obnova Gardoša do 15. novembra

Истиче да је тај пројекат прави пример како Влада Србије, локалне самоуправе и грађани заједно мењању градове и земљу на боље и додао да ће се и убудуће чути глас грађана приликом радова.

Према његовим речима, за ту реконструкцију Град Београд и општина Земун издвојили су 15 милиона динара.

Мали је истакао да се Београд потпуно променио, а у прилог томе да је постао лепши и атрактивнији говори и податак да данас има два пута више туриста него пре само неколико година.

Најавио је да ће сутра пред посланицима Народне скупштине представљати буџет за 2020. године, и истакао да је усмерен на подизање животног стандарда грађана Србије, повећање плата и пензија, али и на убрзање привредног раста наше земље.

"Желимо да наш привредни раст буде и по стопи од четири, пет, шест одсто годишње. Што значи и нова радна места, нове инвестиције, нови асфалтирани путеви, нових пристана и нова степеништа као ово што је реконструисано", рекао је Мали.


Председник општине Земун Дејан Матић навео је да су у време када је министар Мали био градоначелник Београда покренути многи инфраструктурни пројекти на тој општини, а да је један од тих пројеката степениште до куле Гардош.

"Земун је једна од општина која је подржала иницијативу и идеју министра Малог да дамо могућност грађанима да изаберу шта је то што желе да уреде на териториј својих општина. Данас смо обишли један од тих пројеката, а то је санација једног од прилазних степеништа на Гардошу", рекао је Матић.

Наводи да је прва фаза радова завршена, а да предстоји постављање декоративне расвете на степеништу.

"Све што смо договорили и што договарамо са нашим грађанима, имамо подршку и волимо да нагласимо ту јединствену политику Владе Србије, Града Београда и градских општина и то даје резултете на терену и са тим пројектима ћемо наставити", истакао је Матић.

Позвао је грађане Земуна да наставе са давањем предлога и сугестија у ком смеру желе да се развија та општина.