НЕКОЛИКО стотина верника из целе Србије окупило се у петак у порти Манастира Светог архангела Михаила у Раковици, на парастосу поводом деценије од смрти вољеног патријарха Павла. Свету архијерејску литургију некадашњем поглавару Српске православне цркве, који је сахрањен у порти манастира, служио је епископ ремезијански Стефан.

Народ је од раног јутра целивао гроб, доносио цвеће и палио свеће за покој душе омиљеног патријарха. На сам помен његовог имена, сви верници одговарају исто - био је живи светац. Невенка Срдић (60) из Беле Цркве каже да сваког 15. новембра, већ десет година, посећује вечно почивалиште поглавара СПЦ.

- Њега су красиле божанске врлине. Он је за мене био светац и док је био жив - каже Невенка. - У његовим мудрим речима треба да тражимо одговоре за све што нас мучи, да будемо скромни попут њега и да спас тражимо у молитви.

Прочитајте још - У манастиру Раковица одржана свечана духовна академија поводом десетогодишњице упокојења патријарха Павла

Обучени у народну ношњу свог завичаја, гробу патријарха Павла у петак су се поклонили и чланови Завичајног удружења Славонаца. За њих је он, кажу, био - све.

- Треба да будемо поносни, јер смо били његови савременици и имали прилику да га слушамо и учимо од њега - кажу Славонци. - Свака његова реч била је саткана од љубави и истинске скромности. Увек се морамо сећати свих мудрих реченица којима је одржавао јединство у српском народу и непрестано на уму имати да "будемо људи, а не нељуди". Емоције према њему додатно нам појачава чињеница да он потиче из нашег краја.

Ово, за многе свето место, посећују православци свих генерација. Они који су некада долазили на јутарњу литургију коју је он служио и у петак су се шапатом сећали тих тренутака.

МИЛИОН ЉУДИ НА САХРАНИ

ПАТРИЈАРХ Павле преминуо је 15. новембра 2009. у 95. години на Војномедицинској академији у Београду. Његовој сахрани и тродневном мимоходу у Саборној цркви присуствовало је више од милион људи. На месту поглавара СПЦ провео је 19 година.