Председник Александар Вучић изјавио је да постоје озбиљни притисци на српску војску и наменску индустрију, јер многи тешко подносе војну неутралност Србије и то што земља самостално доноси одлуке.


На питање новинара да ли је недавно хапшење због изношења техничке документације из фабрике "Први партизан" само један вид нарушавања и и "изгуравања" српске одбрамбене индуструије из послова, Вучић је одговорио:


"То је једна од ствари".


Председник је рекао да постоје озбиљни притисци на српску војску и наменску индустрију и да је та тема много "тежа" од онога како данас изгледа и, како је навео, мање повезана са случајем на којем је "неко мислио да бог зна шта изгради".


"Имамо других проблема јер војна неутралност Србије, самосталност у доношењу одлука многи други не могу лако да поднесу и зато ће наставити са тим", рекао је Вучић.


Он је навео да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг кокретан када каже да је Србија војно неутрална и да може сама да одлучује, али да постоје друге врсте притисака, о којима, каже, сад не сме јавно да говори.


ВУЧИЋ: БЕОГРАД ДОБИО НАЈЛЕПШИ ПАРК У ОВОМ ДЕЛУ ЕВРОПЕ


Београд је добио најлепши парк у овом делу Европе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на отварању Београдског парка и дела Булевара Вудроа Вилсона и Улица Николаја Кравцова и истакао да ће за врло кратко време бити изграђено више од милион метара квадратних стамбеног и пословног простора у Београду на води.


Вучић је истакао да је посебно срећан што се заједно отварају улице једног Американца и Руса који су задужили нашу земљу.


Додао је да је Кравцов изгубио живот ослобађајући зграду београдске поште, током ослобађања Београда 1944. године и да је зато добио улицу.


"Свако ко дође може да види, несумњиво, најлепши парк у овом делу Европе, који је огроман од 2,7 хектара површине, као и нове булеваре и нове зграде", навео је Вучић и истакао да добро напређу радови на Београду на води, који постаје наш најлепши и најмодернији део града.


Додао је да је дошао и "Будабар" и нагласио да сви полако стижу у нашу престоницу.


"Хвала свима који су веровали у овај пројекат, није нас било много. Свега је 27 одсто људи подржавало тај пројекат, који је био убедљиво најружнији део града и сметлиште, стециште наркомана и скитница, а данас је велелепни део Београда и Србије".


Вучић је истакао да је тај пројекат доказ да за кратко време и уз огроман труд људи може да се оствари сан и направи чудо.


Најавио је да ће комплетан Булевар Вудро Вилсон бити отворен до априла или маја, када ће бити завршен и највећи део радова на шопинг молу у оквиру Београда на води, као и да ће до тада бити подигнуто 15 или 16 спратова изнад земље велелепног торња који ће бити лендмарк не само Београда већ и Србије.


Додао је да ће то бити највиша зграда у овом делу Европе, као и једна од најлепше пројеотваних и најбољих.


Вучић је рекао да ће Београд на води привући туристе и да то већ поврђује све већи долазак туриста у нашу земљу, којих је више него двострко више него пре шест или седам година.


Нагласио је да је Београд на води повукао и развој наше грађевинске индустрије.


Фото: К. МихајловићПриметио је да су критиковали тај пројекат, као што су говорили и за Палату правде да ће ту "подићи хотел неки Вучићев пријатељ" и додао да је то само била још једна у низу лажи.


Београдски парк ће се простирати на површини од 2,7 хектара, а данас је отворен његов први део од 1,8 хектара.


У оквиру парка налазе се, између осталог, мултифункционални спортски терен, дечје игралиште, столови за пикник и стони тенис, као и стаза за шетњу и џогинг.


Поред парка, отворен је и први део Булевара Вудроа Вилсона у дужини од једног километра, као и Улица Николаја Кравцова.


Булевар Вудроа Вилсона, спајаће Карађорђеву улицу и Булевар војводе Мишића.


Улица Николаја Кравцова спајаће Савску улицу и Булевар Вудроа Вилсона.Фото: К. Михајловић


ВУЧИЋ: СРБИЈА ДРУГА У ЕВРОПИ ПО РАСТУ БДП-А


БЕОГРАД, 15.новембра (Тањуг) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија друга у Европи по расту БДП-а у трећем кварталу ове године, што се одражава и на раст примања.


Вучић је, у изјави новинарима, да још нема података за седам земаља, али оне нису сигурно имале већи раст.


Србија је иза Мађарске, чији је раст у трећем кварталу износио 4,8 одсто, а наш је 4,7 процената. Пољска и Литванија имају раст од 4,1 односно 4,2 одсто“, указао је он.


Вучић је рекао да је пројекција Народне банке за раст БДП-а за ову годину повећана са 3,5 на 3,6 одсто.


Очекујемо да ће раст БДП ове године бити најмање 3,8 одсто, али Јоргованка Табаковцих мора увек да буде конзервативна у рпоценама“, рекао је Вучић очекујући да будемо први у Европи у последњем кварталу по расту БДП-а.


Истакао је да ти подаци најбоље говоре о добром развоју наше привреде.Казао је да је привреда у последњих шест месеци најбрже напредовала, и то ће грађани осетити по својим џеповима.


Пензионерима после једнократне помоћи у износу од 5.000 динара, очекује увећање пензија, а они су и најзаслузнији за успех реформи. Запослени ће 10.децембра на платама за новембар добити драстично увећање“, додао је он.


После тога, рекао је, да ће привредни раст покушати да се примени и на минималне зараде.


Срећан сам јер ови бројеви представљају слику која најбоље говори о напретку. Тешко је против чињеница се борити“, поручио је он.


ВУЧИЋ: ДРЖАВНИ ОРГАНИ МОГУ И МОРАЈУ ДА ЗАШТИТЕ ЛЕШНЈАКА


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да државни органи могу и морају да заштите Лазара Лешњака који је изнео оптужбе о корупцији и злостављању функционера Савеза за Србију и предшедника општине Стари град Марка Бастаћа.


Он је за Лешњака рекао да је "стварно узбуњивач" и да није "лажни узбуњивач" као, како је навео, Александар Обрадовић који је изнео оптужбе на рачун пословања Крушика.


"Нису медији ти који проглашавају некога узбуњивачем, већ закон. Зна се под којим условима се постајете узбуњивач. Нисте ви узбуњивач зато што сте рекли нешто што се допада некој политичкој странци или не, већ зато што сте пријавили то надлежним органима или нисте", рекао је Вучић новинарима у Београду.


Он је навео да је Лешњак оптужбе на рачун Бастаћа о корупцији и злостављању пријавио надлежним државниом органима, а да је Обрадовић то пријавио неким страним земљама, а ниједном од надлежних органа, ни у тој држави ни у Србији, није пријавио.


"То људи морају да разумеју, овде је реч о узбуњивачу (Лешњак), у другом није реч о узбуњивачу (Обрадовић)", навео је он и додао да Лешњак мора да буде заштићен јер је рец о човек који сведочи о извршењу најтежих кривичних дела.


Вучић је навео да се нада да ће надлежни државни органи да обавесте јавност шта су урадили, како су урадили, али да се не меша у њихов посао.ВУЧИЋ: СРЕЋОМ ОНИ НЕ ВОДЕ ДРЖАВНУ ПОЛИТИКУ


Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да опозиција у разговорима са представницима међународне заједнице не говори о Косову и Метохији јер нема шта да каже.


Срећом они не воде државну политику већ је воде одговорни људи“, нагласио је он у изјави новинарима.


Казао је да опозиција не брине о КиМ, јер су тамо добили мање од један одсто гласова.


Када их питате да ли су говорили о КиМ онда кажу „нисмо ни поменули“, рекао је Вучић и додао да им је важно само да кажу нешто против Вучића. Када их питате шта је план и програм за паркове, кажу само - све ће бити боље сто пута само да се скине Вучић“, рекао је он.


Шта да кажу онда за КиМ, упитако је Вучић.


Да кажу урадићемо боље него 2008.када је признато Косово, или 2004.када је почињен погром над Србима. Не иде“, поручио је он.ВУЧИЋ: ИЗБОРЕ НА ВРЕМЕ, РАСПИСУЈЕ ИХ ПРЕДСЕДНИК, НЕ АНТОНИЈЕВИЋ


Председник Александар Вучић рекао је данас да ће се парламентарни избори одржати на време и да их расписује председник државе, а не Милан Антонијевић, извршни директор Фондације за отворено друштво.


Он је на тај начин одговорио на питање да ли предлог МИлана Антонијевића да избори буду 3. маја договорен са њим.


"Избори ће бити на време, осим ако Милан Антонијевић не одлучи другачије", рекао је Вичић новинарима у Београду.


"Видим да је човек себе поставио за председника Републике, пошто председник расписује парламентарне изборе, не расписује их Милан Антонијевић. Видим да он зна све - како и када. Ја рачунам онај ко вас обавести о изборима, он ће и да их распише", рекао је Вучић.


Председник је у шали додао да је све могуће, па и то да Антонијевић расписује изборе.


"Када је Боливији неко ко има два посланика постао председник без избора, што не би могао и он (Антонијевић) ", навео је Вучић у шали.ВУЧИЋ: НЕ ВИДИМ СМИСАО У ДОДАТНОМ УРУШАВАЊУ ОДНОСА


Председник Александар Вучић поручио је данас да не види стратешке и рационалне разлоге за сукобе између Србије и Хрватске и да верује да је могуће да се гради боља будућност, али заснована на партнерским и равноправним основама, без понижавања Србије.


Вучић је рекао да је у писму председнику Европске народне партије (ЕПП) Жозефу Долу образложио своју одлуку да не присуствује конгресу ЕПП у Загребу и истакао да неће ићи у Хрватску јер не види смисао у додатном урушавању односа, али ни у додворавању.


"Све сам рекао у писму. Ја нисам од људи који ће да пренебегава и да ћути о ономе што се збива у региону, нећу да се извињавам некоме да бих добио политички поен, нећ да се правдам за несто што нисмо као народ урадили већ да говорим истину", рекао је Вучић.


Он је додао да неће да иде у Загреб јер не види смисао у томе да додатно урушава односе Србије и Хрватске тиме што би без муке одговорио на сваку провокацију Загреба, нити да зели да се додворава, како су то чинили неки пре њега.


Вучић је рекао да жели најбоље односе са Хрватском и да ће покушати да их гради у будућности, и када прођу избори у тој земљи, који су, додаје, увек много важни и одлучујући.


Он је истакао да не види стратешке и рационалне разлоге за сукобе између Срба и Хрвата и да верује да је могуће да се гради боља будућност.


"Али она мора да буде партнерска и заснована на равноправним основама, а не на томе да Срби буду понижени, ниподаштавани и да на то Србија неће пристати", рекао је Вучић.


Он је навео да нема проблем што га нападају у Хрватској.


"Ја их молим да то додатно ураде, да народ у Србији још боље види колико добрих ствари чиним за наш народ и државу", рекао је Вучић.


Вучић је био позван на конгрес Европске народне партије који се 20. и 21. новембра одржава у Загребу, али је, након што је део хрватске јавности бурно реаговао, одлучио да не иде.


народне партије (ЕПП), на који је позван као лидер СНС, наводећи да, између осталог, не жели да утиче на додатно погоршање положаја Срба у Хрватској.