КАКО би и житељи приградских општина могли комуналне услуге да плаћају по повлашћеним ценама, неопходно је да надлежни што пре стекну услове за прикључивање систему обједињене наплате, коју обавља ЈКП "Инфостан технологије". Измена одлуке о утврђивању категорија корисника, који плаћају субвенционисану цену комуналних услуга, донета је на последњој седници Скупштине града. Она ће на снагу ступити до 1. септембра 2020, док ће прве погодности корисници осетити 2021. године.


Становници десет општина одавно већ имају могућност да остваре попусте на рачуне које доставља "Инфостан", у зависности од тога којој социјалној групи припадају. Са новом одлуком о припајању приградских комуналних преузећа обједињеној наплати, ову могућност у 2021. години имаће житељи Лазаревца, Младеновца, Обреновца, Сопота, Сурчина и Барајева.


- Како је донета одлука о успостављају обједињене наплате преко "Инфостана" за кориснике са подручја поменутих општина, неопходно је било изменити и одлуку која се односи на кориснике који плаћају субвенционисану цену комуналија. Из тог разлога неопходно је одложити примену одлуке до 1. септембра. Од тог дана се омогућава корисницима подношење захтева за одобравања плаћања субвенционисања цене за наредну годину - стоји у Одлуци о плаћању комуналних услуга.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београђани сад могу на рате да отплате дуг Инфостану: Ево шта треба да урадите


Попуст у висини од 30 одсто остварују корисници социјалне помоћи, хранитељске породице, закупац стана за социјално становање, суграђани који примају додатак за туђу негу, учесници НОР, ратни и војни инвалиди... Реч је субвенцији до износа од 8.000 динара. Уколико је рачун већи, разлику плаћају корисници.


И док ће с једне стране суграђани добити погодности, дотле ће са преласком на уплатницу "Инфостана" морати редовно да измирују обавезе. Појединачно плаћање предузећима до сада је остављало опцију да се прескочи измиривање понеког рачуна, без већих последица. "Инфостан" то не толерише и брзо шаље извршитеље на врата.


ДОБРА ПРАКСА У СОПОТУ


ПОЈЕДИНЕ општине, попут Сопота, већ имају разрађен систем обједињене наплате, али ће тај посао препустити "Инфостану", чиме ће се на рачуну наћи и ставке "Топлане".


- У ЈКП "Сопот" систем наплате је обједињен, па се заједно наплаћују вода, смеће и канализација - наводе у овом предузећу. - Засада је то рађено организовано и степен наплате је износио око 85 одсто.