У УСТАНОВИ културе "Вук" у четвртак увече је одржан први "Свепривредников сабор" који је организовало друштво "Привредник". Ово удржење дуги низ година даје стипендије талентованим ђацима и студентима. Друштво је током своје дуге традиције одшколовао више од 40.000 српске деце.


Сабор који је у четвртак увече одржан окупио је велики број бивших, али и садашњих питомаца овог друштва, као и званичника наше земље. Догађај је уприличио хор и оркестар Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада.


Окупљенима се прво обратио председник управног одбора, Његово преосвештенство митрополит загребачки и љубљански Порфирије, који је нагласио да је важно неговати јединство народа као и идеју коју је имао оснивач овог друштва Владимир Матијевић, а то је да ово удружење помогне Србима где год да су.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Помогла школовање 40.000 српске деце из Србије, Хрватске, РС и са КиМ: Задужбина "Привредник" постоји 122 године и “живи” у Загребу, Новом Саду и Бањалуци


- Наш циљ је да своје поље деловања проширимо и на територију Црне Горе. И у даљем периоду наставићемо да следимо три начела која су темељ овог друштва, а то су част, штедња и честитост - рекао је управитељ фондације "Привредник" Јова Радић.


"Привредник" делује у Загребу, Новом Саду, а од прошле године и у Бањалуци.


ОСНОВАНИ 1897.


Ово удружење је основао Владимир Матијевић 1897. године у Београду. Његова идеја је била да богати Срби помогну талентованим ђацима и да их одшколују. Декретом из 1947. удружење је укинуто, али је обновљено 1993. године.