Најавите прославу рођења детета два дана унапред, или ништа од славља, фајронт журке у један ујутру: Ево која све кућна правила почињу да важе за десетак дана и које су казне за непоштовање

М. СТАНОЈКОВИЋ

14. 11. 2019. у 06:45

Најавите прославу рођења детета два дана унапред, или ништа од славља, фајронт журке у један ујутру: Ево која све кућна правила почињу да важе за десетак дана и које су казне за непоштовање

AP PhotoEric Reed

Одлука Града уводи ново време одмора и другачија правила у стамбене објекте. Управник брине о исправности ПП апарата

НОВА кућна правила за станаре стамбених зграда ступиће на снагу у наредних десетак дана. Осим измењеног времена одмора, по усвојеној одлуци о кућном реду, убудуће нема места за изненадна славља, јер ће све прославе комшијама морати да се најављују два дана унапред. Прописано је и обавезно закључавање улазних врата, а пооштрене су и обавезе одржавања заједничких делова у згради. За непоштовање, казне стижу и станаре и управнике.

Како стоји у одлуци, станари у време одмора не смеју да трче, не вичу, скачу и употребом машина или уређаја нарушавају тишину у згради. Исто важи и уколико се у времену одмора нађу испред зграде или одлуче да баш тада уреде травњак и цвеће. Када је реч о прославама, да се припреме за комшијско славље и купе чепиће за уши уколико би да се одмарају, комшије ће имати два дана. Што значи да ће, ако се некоме роди дете, дипломира или има других повода за тренутно славље, прекршити кућни ред.

- У случају породичних славља станари су дужни да постављањем обавештења на видном месту у згради о томе обавесте остале станаре, с тим да се до 1.00 мора обезбедити мир и тишина. Радним данима време одмора је од 16.00 до 18.00 и од 22.00 до 7.00 - стоји у одлуци.

Викендом ће Београђани имати два сата више за одмарање преко дана, од 14.00 до 18.00 и од 22.00 до 8.00 суботом, док ће недељом тишина морати да се обезбеди до 10.00.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВА ПРАВИЛА СТАНОВАЊА У ВИШЕСПРАТНИЦАМА: Тишина од четири до шест по поднеНова одлука уређује и безбедност, па ће капије и улазна врата морати да се закључавају од 23.00 до 6.00 лети и зими сат времена раније.

Заједничке просторије као што су степеништа, тавани, сушионице, морају служити само за то и сви станари су дужни да се старају о њима. Станови ће морати да буду обележени бројевима. Станарима је забрањено да кроз прозоре и балконе бацају смеће, тресу постељине и столњаке.


Фото В.Данилов

Осим обавеза станара, нова одлука обавезује и управнике. Занимљива ставка је да се у случају временских непогода управник стара да прозори буду затворени. А управник је дужан и да брине о исправности противпожарних апарата, громобрана.

- Овом одлуком прописана је обавеза управника, али уколико зграда нема средства на рачуну, односно станари неће да издвајају новац, не можемо да одржавамо зграду и апарате у исправном стању - наводи Ђорђе Алексић, професионални управник.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТИЖЕ НАМ НОВИ КУЋНИ РЕД: Тишина у зградама од 16 до 18 сати


Иако освежене, обавезе могу да реше одређене проблеме у згради, али и станари и управници су сагласни да ни најбоља одлука неће успоставити комшијски мир уколико сви станари немају свест да живот у заједници изискује извесна одрицања.


КАЗНЕ ОД 5.000 ДО 100.000 ДИНАРА

СТАНАР који не поштује кућни ред казниће се новачном казном у износу од 5.000 динара. Уколико је реч о правном лицу, казна је 50.000 динара. Међутим, не санкционишу се само станари, већ и управници. Управитељ из редова комшија теретиће се износом од 10.000 динара, док професионалног управника чека већи удар по џепу, 20.000 динара. За његову фирму казна је 100.000 динара.


БАЦАЊЕ МРВИЦА И СМЕЋА КРОЗ ПРОЗОР

МАЊКАВОСТ је и то што је прописано да станари не смеју да бацају смеће кроз прозор, али није прописано, рецимо, да фотографија може да буде доказ - објашњава управник Ђорђе Алексић. - Несавесни комшија биће санкционисан само ако га комунални инспектор затекне у прекршају. Од једног станара стигао ми је снимак како му комшиница изнад пере тепих на тераси, баца смеће, али с тим не могу да урадим ништа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације