УДРУЖЕЊЕ "Еко Панчевачки рит" већ годинама покушава да скрене пажњу на проблем отицања отпадних вода из производног погона предузећа "Дреник" на Палилули у природни канал који се налази у њиховој непосредној близини. Инспектори су прошле године потврдили да се вода испушта, али да нема прекорачења граничних вредности загађујућих материја у води. Ванредни, октобарски извештај инспектора још је у припреми.

"Еко Панчевачки рит" бори се за то да се еколошка ситуација ситуација у близини ове фабрике реши.

- "Дреник" већ дуго испушта отпадне воде на неадекватан начин. У близини ове фабрике налази се канал у који све те материје отичу - рекли су нам из удружења "Еко Панчевачки рит". - Муљ од отпадних вода достиже метар и по дебљине у каналу, па је тако дошло и до његовог загушења. Ми смо се пре две године састали са тадашњим директором фирме, како бисмо решили проблем. Тражили смо да очисте пет километара канала, који је био загађен. Прошле године имали смо још један састанак, али оба пута нисмо успели да нађемо заједнички језик.

Прочитајте још - Алармантно стање: Офанзива против загађења

У жељи да проблем реше, еколози су се обратили Комуналној, Водопривредној и Грађевинској инспекцији. Како су навели у једној од својих пријава, на овим местима услед загађења нема ни биљног ни животињског света.

Инспектори за заштиту животне средине, крајем октобра, урадили су ванредно испитивање вода, а извештај ове контроле још је у припреми.

- Прошле године смо такође излазили на терен, и тада је ово предузеће уградило систем за пречишћавање отпадних вода из производње. Овај систем тек треба да буде пуштен у рад - рекли су, за "Новости", из Секретаријата за инспекцијске послове. Секретаријат је крајем октобра фабрици "Дреник" наложио чишћење канала у дужини од 800 метара, а рок за извршење је 90 дана.

Упркос неколико покушаја, "Новостима" се из фабрике "Дреник" нико није јавио.

ТОНЕ КОСТИЈУ

НАКОН пријаве грађана о десетинама тона костију која се налази у Падинској скели на простору фирме "Глутин", удружење "Еко Панчевачки рит" велику пажњу посветило је овом еколошком проблему. У мају су све кости превезене у Сомбор на даљу прераду у Ветеринарску установу "Протеинка".