У ВРТИЋИМА је почело монтирање видео-надзора и аларма, како би безбедност малишана, запослених и имовине, била на вишем нивоу. Секретаријат за образовање и дечију заштиту, за ове намене издвојиће око 300 милиона динара. Како је Славко Гак, секретар за образовање и дечију заштиту, најавио у "Новостима" почетком године, у оквиру овог пројекта сви вртићи ће добити "паник тастере" за позивање полиције и хитних служби.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, безбедност деце у београдским вртићима је приоритет, као и заштита имовине предшколских установа која је, нарочито ноћу и викендима, често била на мети вандала. Он истиче да ће бољи систем заштите решити овај проблем, од кога је до сада заштита била само осигурање. На мети лопова најчешће је техничка опрема - компјутери, штампачи, лаптопи, телевизори.

- Само ове године у Београду је обијено десетак вртића и сваки пут је на мети техничка опрема у нашим објектима - каже Гак.

- Примери обијања вртића, уништавања имовине, и крађа, показују неопходност увођења веће заштите имовине, што ће донети алармни системи који ће ускоро бити уведени у све објекте предшколских установа. У већу безбедност вртића, Секретаријат ће уложити више од 300 милиона динара. Опрема се већ монтира, а када сви вртићи буду добили видео-надзор и аларме, надам се да ћемо стати на пут оваквим случајевима.

Прочитајте још - Вртићи на Звездари у највећем минусу!

У оквиру пројекта повећања безбедности, предшколске установе ће добити "паник-тастере" за позивања полиције и хитних служби у ситуацијама када је то потребно, са алармним системима за ноћне и викенд уласке у дворишта и зграде вртића.

Гак истиче да ће повећање безбедности у вртићима, дати више сигурности родитељима, али ће и олакшати посао запосленима у обдаништима који раде један од најодговорнијих послова у граду. Штету насталу обијањем и крађом опреме у вртићима, покрива осигурање, пошто су сви грађевински објекти и опрема Центра дечјих летовалишта и опоравилишта, предшколских установа, основних и средњих школа, осигурани. Ове године је за те намене издвојено 13,3 милиона динара.

ОД НОВОГ БЕОГРАДА ДО ПАЛИЛУЛЕ

У ГЛАВНОМ граду постоји 17 предшколских установа са 314 објеката у којима борави око 60.000 малишана.

Највеће предшколске установе су - "11. април" у Новом Београду и "Бошко Буха" на Палилули. Васпитачи чине 64 одсто од укупног броја запослених у предшколским установама и има их око 5.000.